Mainos

STUK kehittää ydinaseohjelmat paljastavaa järjestelmää

Säteilyturvakeskus (STUK) kehittää järjestelmää, joka paljastaa salassa pidettäviksi tarkoitetut ydinaseohjelmat.

WAES (Wide Area Environmental Sampling) -järjestelmän ensimmäinen versio oli käytössä Irakissa vuonna 1998, kun YK:n asetarkastajat valvoivat maan aseohjelmia. -Ydinmateriaaleja on lähes mahdotonta muokata ydinasekelpoisiksi niin, ettei toiminnasta aiheutuisi pieniä päästöjä ilmaan. Päästöt ja niiden lähteet voidaan siis paljastaa, sanoo johtava asiantuntija Matti Tarvainen Säteilyturvakeskuksesta.

Kehitettävä järjestelmä perustuu ilmassa olevien aineiden pyydystämiseen suodattimille. Koska mahdolliset ydinaseiden päästöt ovat pieniä, joudutaan analysoimaan erittäin suuria ilmamääriä. Järjestelmän täytyy kattaa myös laajoja maantieteellisiä alueita. Tarvainen kutsuukin työtä neulan etsimiseksi heinäsuovasta.

Vuoden 1998 jälkeen järjestelmää on kokeiltu puolentoista vuoden ajan Kazakstanissa, lähellä entisen Neuvostoliiton ydinkoealuetta Semipalatinskissa. Myös Englannissa toimivuutta on testattu. Tällä hetkellä etsitään vaativien kuumien olosuhteiden testialuetta.

WAES-järjestelmän kehittäminen on osa Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n salaisten ydinaseohjelmien havaitsemishanketta. Ulkoministeriö on rahoittanut ohjelmaa 1,5 miljoonalla eurolla vuodesta 1998 lähtien.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.