Mainos

Stuk kaipaa lisätutkimuksia ydinjätteen loppusijoittamisesta

Säteilyturvakeskus Stuk korostaa, että käytetyn ydinpolttoaineen kallioperään loppusijoittamisesta ei voida saada riittävästi tietoa maan päältä tehtävillä tutkimuksilla. Sen vuoksi niitä tulisi jatkaa maan alla niissä oloissa, joihin käytetty ydinpolttoaine aiotaan viedä. -Käytetyn ydinpolttoaineen maan päälle varastoimisen jatkaminen ei ole hyvä ratkaisu turvallisuuden kannalta, se aiheuttaa eniten epävarmuuksia, kertoo lausunnosta Stukin ydinjätteiden ja -materiaalien valvontaosaston johtaja Tero Varjoranta.

Stuk antoi perjantaina kauppa- ja teollisuusministeriölle lausuntonsa Posiva Oy:n laatimasta ydinjätteen loppusijoituksen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta eli YVA-selostuksesta. Ydinvoimayhtiöiden omistama Posiva selvittää käytetyn ydinpolttoaineen sijoittamista pysyvästi 300-700 metrin syvyyteen Suomen kallioperään. Stukin mielestä käytetyn ydinpolttoaineen tutkimuksia on tarpeen jatkaa ennen lopullisten päätösten tekoa. Stukin mukaan YVA-selostuksen perusteella ei ole todettavissa sellaisia ydin- ja säteilyturvallisuuteen liittyviä ympäristövaikutuksia, jotka olisivat esteenä tutkimusten jatkamisella valitun loppusijoitusmenetelmän perusteella.

Tutkimuskuilu olisi tarpeen

Johtaja Tero Varjorannan mielestä seuraavaksi tulisi louhia miehenmentävä tutkimuskuilu 300-700 metrin syvyyteen, jotta tässä syvyydessä päästäisiin tekemään tutkimuksia. Tällaisen kuilun rakentaminen edellyttää kuitenkin valtioneuvoston periaatepäätöstä siitä, että hanketta viedään eteenpäin. -Ympyränmuotoisen kuilun halkaisija olisi muutama metri. Hissillä voisi laskeutua kuiluun ja alhaalla olevaan kunnolliseen laboratoriotilaan, jossa voitaisiin tehdä kokeita, Varjoranta sanoo.

Maan alla voitaisiin kairata eri suuntiin useista kymmenistä metreistä ehkä satoihinkin metreihin asti vaakatasossa reikiä. Niihin asennettaisiin antureita, ja kallioperästä ja pohjavedestä otettaisiin tutkimusnäytteitä. Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen ydin- ja säteilyturvallisuutta käsitellään YVA-menettelyä yksityiskohtaisemmin ydinenergialain mukaisessa lupakäsittelyssä. Posiva on jättänyt valtioneuvostolle ydinenergialain edellyttämän periaatepäätöshakemuksen, josta Stuk antaa lausunnon ja turvallisuusarvion vuoden loppuun mennessä. Niissä Stuk arvioi yksityiskohtaisesti, kuinka ehdotettu loppusijoitusratkaisu täyttää asetetut turvallisuusvaatimukset.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.