Mainos

STUK: Japanin ydinonnettomuudella ei vaikutusta Suomeen

Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan Japanin onnettomuusydinvoimalasta mahdollisesti tulevalla päästöllä ei ole vaikutuksia terveyteen Suomessa.

STUK:n mukaan erityistoimiin ei näin ollen ole tarvetta. Alueella olevien suomalaisten tulee kuitenkin noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita.

Eilisen maanjäristyksen ja tsunamin seurauksena Japanin itärannikolla sijaitsevat Fukushima-Daichin ydinvoimalaitoksen ykkösyksikössä tapahtui räjähdys aamupäivällä Suomen aikaa. STUK:n mukaan Japanista on saatu tietoja, että reaktorisydän on paljastumassa. Säteilyturvakeskuksella ei vielä ole vahvistettua tietoa siitä, kuinka vakavasti reaktorisydän on vaurioitunut, ja onko suojarakennuksen eheys onnistuttu säilyttämään.

STUK:n mukaan suurin riski liittyy nimenomaan reaktorisydämen mahdolliseen paljastumiseen, mikäli jäähdytysvettä ei saada syötettyä reaktoriin. Sydämen paljastuttua polttoaine ylikuumentuu ja vaurioituu, mikä voi johtaa vakavaan päästöön, jos suojarakennus on vaurioitunut.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n välittämän tiedon mukaan voimalaitosalueella on havaittu lievästi kohonneita säteilyarvoja.

Tällä hetkellä tuulen suunta on laitokselta itään merelle päin, joten mahdollinen päästö ei välittömästi uhkaisi laitoksen lähiympäristöä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.