Mainos

STUK: Fukushiman ympäristön säteilytaso laskussa

Japanissa Fukushiman ydinvoimalaan on saatu ulkoinen voimajohto, kertoo ydinvoimayhtiö Tepco. Yhtiön mukaan voimalaan voidaan nyt toimittaa sähköä.

Tiedotteessaan yhtiö sanoo, että se aikoo syöttää sähköä ensin voimalan kakkosyksikköön. Sen jälkeen vuorossa ovat ykkösyksikkö, kolmosyksikkö ja nelosyksikkö.

Tavoitteena on saada yksiköiden jäähdytysjärjestelmät toimimaan.

Säteilytaso laskussa

Japanin hallituksen mukaan myöhään eilen Suomen aikaa Fukushiman kaupungissa on mitattu säteilyn annosnopeuksia 8–10 mikrosievertiä tunnissa. Keskiviikkona noin sata kilometriä Fukushimasta Tokioon päin annosnopeudet olivat noin 0,3–1 mikrosievertiä tunnissa, eli noin 10–20-kertaisia normaaliin luonnon taustasäteilyyn verrattuna.

Säteilyturvakeskus kertoo tiedotteessaan, että viime päivät tuulet ovat suuntautuneet merelle, jonka vuoksi Fukushiman ympäristössä ja sen eteläpuolisilla alueilla säteilytaso on ollut hienoisessa laskussa. Tokion kaupungin alueella, noin 250 kilometriä Fukushimasta, annosnopeudet ovat olleet lähes normaalia taustasäteilyä, 0,1 mikrosievertiä tunnissa. Suomessa normaali taustasäteily on 0,04–0,3 mikrosievertiä tunnissa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tuulet suuntautuvat lauantaina maalta merelle. Sunnuntaina tuuli on melko heikkoa ja suunnaltaan vaihtelevaa. Päivällä voi esiintyä merituulta Fukushiman edustalla, jolloin tuuli puhaltaa mereltä maalle. Sää on enimmäkseen poutaista sunnuntaihin asti.

Tilanne Fukushiman ydinvoimalaitoksilla edelleen vakava

Fukushiman ydinvoimalaitoksen tilanteessa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta eilisestä ja tilanne jatkuu säteilyturvakeskuksen mukaan vakavana. Laajempia toimia sähkön palauttamiseksi ja polttoainealtaiden jäähdyttämiseksi jatkettaneen aamulla Japanin aikaa, eli alkuyöstä Suomen aikaa.

- Yksikköjen 1, 2 ja 3 tilanne näyttää säilyneen melko vakaana. Vedenkorkeus ja paine reaktoreissa ovat vakautuneet, vaikka vedenpinta onkin polttoainesauvojen yläosan alapuolella. Yksikön 4 reaktorissa ei ole polttoainetta.

- Yksikön 6 reaktoreissa on dieselgeneraattori toiminnassa ja yksiköiden 5 ja 6 käytetyn polttoaineen altaisiin on onnistuttu lisäämään vettä ja lämpötilat ovat vakautuneet.

- Reaktoreista erillisen yhteisen käytetyn polttoaineen altaan tilanne on vakaa ja käytetyt polttoainesauvat ovat veden peittämiä.

- Käynnissä on yritys saada sähkövirtaa alueelle. Toistaiseksi sähköjen kytkentä ei ole vielä onnistunut.

- Suurin huoli tällä hetkellä on kolmannen ja neljännen reaktorin käytetyn polttoaineen altaiden vedentaso.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.