Mainos

STUK: Fukushiman radioaktiivisia aineita havaittu Suomessa

Säteilyturvakeskuksen mukaan Suomessa on havaittu ensimmäiset merkit Japanin onnettomuudesta peräisin olevista radioaktiivisista aineista. Määrät ovat kuitenkin äärimmäisen pieniä, eivätkä vaadi toimenpiteitä.

Helsingissä Säteilyturvakeskuksen toimitalon katolla olevasta sekä Rovaniemellä sijaitsevasta ilmankerääjästä on havaittu jodin isotooppia I-131.

Radioaktiivisen jodin määrät ovat kuitenkin erittäin pieniä - alle millibecquerel kuutiometrissä ilmaa - ja ne voidaan havaita vain laboratoriossa tehdyin tarkoin mittauksin. Pitoisuuden pitäisi olla vähintään miljoonakertainen, jotta vastatoimenpiteisiin olisi syytä ryhtyä.

Fukushiman päästöjen odotetaan myöhemmin leviävän koko pohjoisen pallonpuoliskon alueelle ja havaintoja pienistä pitoisuuksista tullaan tekemään muuallakin kuin Suomessa.

STUK on seurannut tehostetusti ulkoilman radioaktiivisuutta Suomessa viime viikosta alkaen. STUKin ilmankerääjiä on kahdeksalla paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Käytössä olevilla mittausmenetelmällä havaitaan erittäin pienet muutokset säteilytilanteessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.