Mainos

Stuk: Asuntojen radonmittauksia lisättävä

Säteilyturvakeskus Stuk moittii kuntia niiden vähentyneistä radonmittauksista.
-Kuntien tilaamat mittaukset ovat vähentyneet kymmenesosaan huippuvuosista, vaikka kuntien pitäisi kartoittaa alueensa radontilanne ja etsiä korkean radonpitoisuuden asunnot, Stuk muistuttaa.

Viime mittauskaudella kunnat tilasivat vain vajaat 700 mittausta alueensa taloihin. Kuntien säästäessä mittaukset ovat jääneet asukkaiden harteille. Stukista tilattiin viime kaudella radonmittauksia yhteensä noin 2000:een kotiin. Työnantajat tilasivat työpaikoille viime talvena Stukilta 730 mittausta eli suurin piirtein saman verran kuin edellisellä kaudella.

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaan asunnon radonpitoisuus ei saisi ylittää 400 bequereliä kuutiometrissä. Suomessa tämän raja-arvon ylittäviä asuntoja arvioidaan olevan noin 70 000. Uusille, rakenteilla oleville taloille pitoisuuden yläraja on 200 bequereliä kuutiossa. Stuk suosittelee raja-arvot ylittäviin asuntoihin korjauksia pitoisuuden alentamiseksi.

Radon on radioaktiivinen jalokaasu, jota ei voi nähdä, haistaa tai maistaa. Stukin arvion mukaan se aiheuttaa Suomessa keuhkosyövän noin 200 ihmiselle joka vuosi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.