Mainos

Stubbin siirto viritti ministerispekulaatiot – Kataisellekin saa soitella Euroopan johtotehtävistä

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok.) eurovaaliehdokkuus liikauttaa montaa osaa EU-vaalien ja kokoomuksen kuvioissa. 

Suositun poliitikon lähtö vaaleihin vahvistaa kokoomuksen asemia vaaleissa selvästi. Tavoitteena on neljä paikkaa. 

Stubbin ehdokkuuden merkitystä voi arvioida vaikkapa sitä vasten, että hän sai vuoden 2004 eurovaaleissa lähes 115 000 ääntä - pelkkänä EU-asiantuntijana ennen sosiaalisen median aikakautta.  

– Kokoomuksen puheenjohtajana tietysti olen tosi kiitollinen. Alex on varmaan aika yleisen arvion mukaan yksi vahvimpia suomalaisia eurooppalaisia vaikuttajia, kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen hehkutti asian julkistamistilaisuudessa Taidehallilla. 

Eduskuntaura jää lyhyeksi 

Stubbin päätös merkitsee samalla sitä, että ura kotimaan kuvioissa päättyy ainakin tältä erää. Seuraavissa eduskuntavaaleissa hän ei aio ehdolle. 

– Silloin kun lähdetään Euroopan parlamentin vaaleihin, sitoudutaan. Tämä ei ole mitään pomppupalloa, jossa hypitään Euroopan parlamentin ja kansallisen parlamentin välillä. 

Kokoomuksen seuraavaksi puheenjohtajaksikaan gallupsuosikki Stubbia on enää turha tarjota. Asia ei ole hänen mukaansa missään muodossa ajankohtainen. 

– Siitä saakka, kun Jyrkistä tuli puheenjohtaja, me olemme joko lisänneet kannatusta tai saaneet eniten ääniä, paikkoja ja prosentteja jokaisessa vaalissa. Ei mitään järkeä spekuloida tämän kysymyksen kanssa. 

EU-komissaariksi Stubb on sen sijaan ilman muuta valmis, jos kutsu käy. Suomen seuraavan komissaarin nimeää kokoomus, eli asia on Kataisen käsissä. 

– Se on tällä hetkellä tärkein kansainvälinen tehtävä, jossa suomalainen voi toimia. Mutta tällä hetkellä minun mielestäni pitää käydä yhdet vaalit kerrallaan, Stubb korosti. 

Stubb perusteli ehdolle lähtöä halullaan edistää Euroopan kentillä Suomen asioita ja puolustaa kansainvälistä ja liberaalia eurooppalaisuutta. Hän kiisti kokeneensa kotimaan politiikkaa tylsäksi. 

Päätös lähteä eurovaaleihin kypsyi marraskuussa, ja sen jälkeen ministeri on elänyt "kuin häkissä" julkistamistilaisuutta odotellen. Perhe ei aio muuttaa Belgiaan. 

– Meidän kotimme on Suomessa ja Espoossa. 

Kataisen kännykkä auki 

Katainen toisti taas kertovansa omista aikeistaan huhtikuussa. Sen hän kumminkin lopulta myönsi, että soitella saa, jos merkittäviä eurooppalaisia tehtäviä on tarjolla. 

– Jos joku eurooppalainen liike tai siis iso määrä eurooppalaisia johtajia haluaisi kysyä minua komission puheenjohtajaksi, niin jos kysytään, että vastaanko siihen puheluun, niin kyllä siihen vastaan. 

Katainen ei tosin pitänyt mahdollisuuksiaan kummoisina. Keskustaoikeistolaisen EPP:n ykköstyrkky komission johtoon on Luxemburgin Jean-Claude Juncker.

Kataiselle luontevimpana tehtävänä on pidetty euroryhmän puheenjohtajuutta, joka voi muuttua päätoimiseksi. Jos EU-ura urkenisi, kokoomus joutuisi valitsemaan uuden pääministerin ja puheenjohtajan. 

Koska selkeää vallanperijäsuosikkia ei ole, seurauksena olisi melkoinen poliittinen karnevaali. Joka tapauksessa kokoomus tarvitsee yhden uuden ministerin, jos ja kun Stubb europarlamenttiin valitaan. Eduskuntapaikan perii siinä tapauksessa ajatuspaja Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja