Mainos

Stubb: Yleensä lainat maksetaan takaisin, Kreikan kohdalla en tiedä

Kreikan tilannetta puidaan jälleen euromaiden valtiovarainministerikokouksessa Brysselissä.

Kreikalle on lainattu jo 200 miljardia euroa, eikä lainojen takaisinmaksu ole ongelmatonta.

– Haluan nyt vielä kerran todeta, että yleensä lainat maksetaan takaisin, Kreikan kohdalla en tiedä, sanoo ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Alexander Stubb (kok).

– Tässä ei ole hirveästi vaihtoehtoja. Yksi vaihtoehto on pidentää laina-aikoja ja korkotason lasku on toinen mahdollisuus, josta valtionvarainministerit puhuvat, Stubb sanoi MTV3 Uutisten haastattelussa.

– Kansainvälisellä valuuttarahasto IMF:llä on kolme maata, jotka eivät ole maksaneet lainojaan. Ne ovat Somalia, Sudan ja Zimbabwe. Argentiina maksoi lainansa ainakin osittain.

Stubbin mukaan on varauduttava siihen, että Kreikkaan joudutaan lainaamaan vielä lisää rahaa.

– Ongelmana on, että miten kauan Kreikan päätä voidaan pitää vedenpinnan yläpuolella. Jos Euroopan tai maailman talous ei lähde kasvamaan ja sitä kautta Kreikan talous ei kasva, ei voida ennakoida, kuinka kauan tässä joudutaan kitkuttelemaan.

Kiander: Kreikka kykenee maksamaan velkansa

Ilmarisen johtajan Jaakko Kianderin mukaan Kreikka pystyisi selviytymään veloistaan, mikäli maan sisältä löytyisi poliittista tahtoa.

– Kyllä Kreikan pitäisi voida selvitä lainoistaan. Kreikka ei ole niin köyhä talous, etteikö se selviäisi. Ongelma näyttää olevan se, että kreikkalaiset ei halua tehdä äärimmäisiä uhrauksia. Esimerkiksi Baltian maat sopeuttivat talouttaan enemmän ja nopeammin kuin kreikkalaiset ovat tehneet. Eli se on mahdollista, mutta poliittinen päätöksenteko ei tähän pysty, Kiander arvioi MTV3:n Huomenta Suomessa.

(MTV3)

Katso ministeri Alexander Stubbin (kok) haastattelu: (Huomenta Suomi 26.11.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.