Stubb: Venäjä ja Georgia käytännössä sodassa

Ulkoministeri ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin puheenjohtaja Alexander Stubb on keskeyttänyt lomansa Italiassa ja aikoo lähteä mahdollisimman pian neuvottelemaan Etelä-Ossetian kriisin osapuolten kanssa.

- Teemme tästä operatiivisen päätöksen sunnuntaina kun olemme saaneet raportin erityislähettiläs Heikki Talvitieltä, joka lähtee paikalle jo lauantaina. Todennäköisesti menen sinne alkuviikosta, ensin Tbilisiin ja sitten Moskovaan, Stubb toteaa.

Ulkoministeri tapaa matkallaan mm. Georgian presidentin Mihail Saakashvilin.

Stubb on jo ehtinyt keskustella tilanteesta puhelimitse mm. Saakashvilin, Venäjän ja Yhdysvaltain ulkoministerien, EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan sekä EU-puheenjohtajamaan Ranskan ulkoministerin kanssa.

Stubbin mukaan Etyjillä on kolme tavoitetta, joista ensimmäinen on Georgian alueellinen koskemattomuus, toinen on tulitauko ja kolmas on neuvottelujen aloittaminen.

Stubb pitää melko akateemisena kysymystä siitä, käydäänkö Etelä-Ossetiassa nyt Venäjän ja Georgian välistä sotaa, mutta myöntää että muotoilu on lähellä totta.

- Voidaan sanoa, että Venäjän ja Georgian välillä on sotatoimia eli sotatila, jossa on tehty sotatoimia ja vastatoimia viime yönä ja tänään. Eli Georgia ja Venäjä ovat tällä hetkellä de facto sodassa, Stubb sanoo.

- Mitään arviota tämän kestosta ei ole. Tärkeintä on nyt koko kansainvälisen yhteisön saaminen mukaan rauhantalkoisiin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat