Mainos

Stubb: Velkaantumisen pysäyttäminen tärkeintä

Helsingissä suurlähettiläspäivillä puheen pitänyt pääministeri Alexander Stubb näkee Suomen taloustilanteen vakavana, mutta pysäytettävänä.

– Vaikeana talousaikana tulee olla avoin, meidän tilanne on vaikea. Meillä on ollut kuusi laihaa vuotta, eikä bruttokansantuote ole noussut. Kasvulle tämä on menetetty vuosikymmen, Stubb toteaa.

Stubbin mukaan nykyiselle taloustilanteelle on useita sekä ulkoisia että sisäisiä syitä.

– Ulkoisia syitä ovat esimerkiksi finanssikriisi, joka johti pankkikriisiin ja lopulta kasvukriisiin. Meillä on aiempaa vähemmän valtiontuloja, mistä puolestaan syntyy kestävyysvaje.

Pääministerin mukaan nyt on tärkeä miettiä, kuinka vaikeasta taloustilanteesta noustaan. Yhtenä ongelmana Stubb pitää kansainvälistä näköharhaa.

– Kansainvälisillä mittareilla meillä menee hyvin. Koulutuksessa ja kilpailukyvyssä olemme kärkisijoilla. Näköharhasta tulee kuitenkin päästä. 

Velkaantumisen kierteestä päästävä irti

Stubb pitää yhtenä tärkeimpänä asiana velkaantumisen kierteestä pääsemistä.

– Meidän tulee tehdä lisää sopeutuksia ja sitä kautta lisätä työtä. Emme voi enää velkaantua entisestään. Ei se voi mennä niin, että 2008-2018 tuplaamme velkamäärämme tuleville sukupolville. 

Huomenna käynnistyvässä budjettiriihessä pääministeri Alexander Stubb pitää tärkeimpänä tavoitteena velan taittamista.

– Täytyy kiristää vyötä entisestään. Olemme sopeuttaneet tai tulemme sopeuttamaan 7 miljardia euroa. Nyt toisena vuonna peräkkäin budjetin kokonaiskoko pienenee. Vaikeina aikoina tulee pysyä tiukkana.

Vaikka taloustilanne on vakava, Stubb uskoo, että siitä voidaan nousta ylös.

– Suomestakin löytyy uusia menestystarinoita. Ei sen tarvitse olla Nokian kokoinen tarina, vaan esimerkiksi peliteollisuudesta,  digitalisaation kehittämisestä ja telakkapaketista voi löytyä pelastus.

– Meillä on vahva sekä vakaa koulutuspohja ja nuoret ovat aiempaa kansainvälisempiä. Siihen pitää panostaa, Stubb korostaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.