Mainos

Stubb vaatii Israelia lopettamaan siirtokuntien rakentamisen

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) vaatii Israelia lopettamaan juutalaissiirtokuntien rakentamisen palestiinalaisten alueille. Stubb tapasi israelilaisen kollegansa Avigdor Liebermanin tänään Brysselissä.

Israel ilmoitti toissa viikolla rakentavansa 1600 uutta asuntoa miehitetyille alueille Itä-Jerusalemiin. Päätös on herättänyt arvostelua ympäri maailmaa, myös Israelin perinteisessä liittolaismaassa Yhdysvalloissa.

Stubb osallistui Brysselissä EU:n ulkoministerikokoukseen ja tapasi kokouksen jälkeen kaupungissa samaan aikaan vierailleen Liebermanin.

Stubbin mukaan hänen esitti Liebermanille Suomen ja EU:n kannan, josta unionimaat ovat yksimielisiä.

- Painotin sitä, että siirtokuntien rakentaminen on lopetettava, palattava vuoden 1967 rajoihin ja toteutettava kahden valtion ratkaisu. Nyt on tärkeää saada (rauhan)prosessi uudestaan liikkeelle, Stubb kertoi tapaamisen jälkeen.

Tapaaminen järjestettiin Stubbin mukaan Liebermanin pyynnöstä. Lieberman tapasi tänään Brysselissä myös muutamien muiden EU-maiden ulkoministereitä, muun muassa Saksan Guido Westerwellen.

Stubb sanoi jatkavansa keskusteluja Liebermanin kanssa touko-kesäkuun vaihteessa, jolloin hänen on määrä tulla työvierailulle Suomeen.

Eroon apatiasta

Stubb valitteli, että Israelin siirtokuntailmoituksen jälkeen ilmapiiri Lähi-idän rauhanprosessin ympärillä on muuttunut kielteiseksi ja vain harvat jaksavat uskoa sen mahdollisuuksiin.

Jotta apatiasta päästäisiin eroon Stubb kertoi ehdottaneensa ulkoministerikokoukselle, että EU:n kaikki 27 ulkoministeriä tekisivät yhdessä unionin ulkoministerin Catherine Ashtonin kanssa vierailun Gazan palestiinalaisalueelle. Ulkoministerin mukaan eleellä olisi suuri symbolinen merkitys.

- Tämä olisi hyvä tapa viedä eteenpäin EU:n yhteistä ulkopolitiikkaa, Stubb sanoi.

Stubbin mukaan suurimmat Israelin ystävät suhtautuivat aloitteeseen epäilevästi, kun taas palestiinalaisten tukijat suhtautuivat yllättävään ehdotukseen myönteisemmin.

- Me olemme sekä pro-Israel että pro-Palestiina, ja ennen kaikkea pro-rauha, Stubb luonnehti Suomen linjaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.