Mainos

Stubb: Suomi käyttää liikaa energiaa Nato-keskusteluun

(MTV3/Anna Paasonen)

Europarlamentaarikko Alexander Stubb

Mepin mukaan määräenemmistöpäätökset EU:ssa ovat etu erityisesti pienille maille.

Aamun Huomenta Suomessa vieraillut europarlamentaarikko Alexander Stubb (Kok.) on tyytyväinen Puolan vaalitulokseen.

Hänen mukaansa tosin ei ole muiden maiden asia kommentoida toisten vaalituloksia, mutta voittamassa oleva liberaali Kansalaisfoorumi on Euroopan puolesta. Nykyisen johdon toiminta EU:n sisällä on ollut raskasta.

- Kyllä tämä olisi koko Euroopalle eräänlainen voitto. Nyt voitaisiin vähän puhaltaa ja mennä eteenpäin.

"Pienten maiden liittouduttava"

Suomen sokerikysymys oli Stubbin mielestä selkeästi epäreilu ja sitä olisi ehkä pitänyt lobata paremmin Meppiä ei 141-kysymys hirveästi huoleta, koska se on hänen mielestään pysyvä tuki.

- Tällaisilla erityistapauksilla ei ole hirveästi kaikupohjaa EU:ssa. Meidän pitää löytää koalitioita kyseessä olevan asian taakse ja sitten ajaa sitä yhteisenä juttuna. Se on ainoa tapa, jolla pieni maa saa läpi, Stubb toteaa.

Mikäli uusi perussopimus ratifioidaan, asioiden läpimenemiseen tarvitaan määräenemmistö. EU-maiden yksimielisyyttä tarvitaan entistä harvemmin.

Stubbin mukaan tämä on etu kaikille maille, erityisesti pienille. Määräenemmistöpäätöksissä on paljon vaikeampi ajaa kenenkään erityisintressiä läpi, konsensus syntyy helpommin.

Parlamenttipaikan menetys on Stubin mielestä ylikorostettu. Asia on ollut jo kauan tiedossa.

- Paikat ovat väestöön pohjautuvia, ja kun unioniin tulee lisää maita, paikkoja menetetään. Suomella on suhteessa monta parlamenttipaikkaa.

"Natolta juridiset turvatakuut"

EU-maiden väliset turvatakuut tarkoittavat, että jos joku hyökkää maata vastaan, ovat kaikki muut EU-maat velvoitettuja tulemaan apuun.

- Jos oikein kärjistetään, niin nämä ovat enemmäkin ne poliittiset turvatakuut ja Nato antaa sitten ne juridiset turvatakuut.

Kuusi maata 27:stä EU-maasta ei kuulu Natoon. Stubbin mielestä pienelle maalle kuten Suomelle, kaikki turvatakuut ovat hyvästä. Hän ei silti epäile, ettei EU auttaisi mikäli unionin ulkopuolelta tulisi Suomea kohtaan sotilaallinen selkkaus.

- Euroopan äärimmäinen turvatakuu on Nato, Stubb toteaa.

Euroopassa seurataan sotilaallisesti liittoutumattoman Suomen keskustelua Natosta ja turvatakuista.

- Suomessa pannaan ihan liikaa energiaa tähän Nato-keskusteluun. Nato on vain yksi osa meidän ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittista ratkaisua.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.