Stubb: Suomi ei osallistu lentokielto-operaatioon Libyassa

Ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan Suomi ei osallistu millään tavalla lentokiellon voimaansaattamiseen Libyassa. Sen sijaan Suomi voisi osallistua esimerkiksi humanitaarisen avun perille toimittamiseen tai pakolaisten evakuoinnin avustamiseen, Stubb sanoi.

- Minun on erittäin vaikea kuvitella sellaista tilannetta, että Suomi olisi valmis lähettämään Horneteja turvaamaan lentokieltoa, Stubb sanoi Brysselissä EU:n ulkoministerikokouksessa.

Ruotsalaislehdet Dagens Nyheter ja Svenska Dagbladet uutisoivat tänään, että sotilasliitto Nato pyytää piakkoin Ruotsia ja Suomea mukaan Libyan lentokieltoalueen valvontaan.

Lehtien mukaan Ruotsi olisi saamassa pyynnön alkuviikosta, viimeistään keskiviikkona.

Sekä Suomi että Ruotsi ovat Naton rauhankumppaneita, ja molemmat maat ovat osallistuneet Naton ilmasotaharjoituksiin.

Stubbin mukaan Suomi ei ole saanut Natolta tai miltään muulta taholta pyyntöä osallistua Libya-operaatioon.

- Jos pyyntöjä tulee, me käsittelemme ne rauhallisesti ja maltilla ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa, mutta se ei ole tämän päivän asia.

EU-joukoille tuskin lähtökäskyä

Stubb kertoo olleensa tiiviisti yhteydessä Ruotsin ulkoministeriin Carl Bildtiin Libyan tiimoilta. Myöskään Ruotsi ei ollut Stubbin tietojen mukaan saanut maanantai-iltaan mennessä osallistumispyyntöä Natolta.

Stubb muistutti, että lentokielto-operaatio ei ole Naton järjestämä, eivätkä kaikki sotilasliiton jäsenet edes kannata operaatiota.

Stubbin mukaan on myös epätodennäköistä, että suomalaisia EU-taistelujoukkoja käytettäisiin Libyassa. Suomi on mukana molemmissa tällä hetkellä valmiusvuorossa olevissa EU:n taisteluosastoissa.

Suomi osallistuu parhaillaan yhtäaikaisesti kahteen EU:n taisteluosastojen valmiusvuoroon: toiseen Viron, Ruotsin, Norjan ja Irlannin kanssa ja toiseen Saksan, Itävallan ja Liettuan kanssa. Valmiudessa on yhteensä noin 300 suomalaissotilasta.

- Juuri nyt kukaan ei ole lähettämässä EU:n taistelujoukkoja mihinkään, Stubb tiivisti.

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä:

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat