Mainos

Stubb: Suomesta rauhanvälityksen suurvalta

Ulkoministeri Alexander Stubb haluaa Suomen kehittyvän rauhanvälityksen suurmaaksi.

Stubbin mukaan Suomella on potentiaalia, katetta, kansainvälistä arvostusta ja vahvoja toimijoita rauhanvälityksessä jo nyt. Nyt julkaistun ulkoministeriön aloitteen tavoitteena on nostaa Suomi samalle tasolle Ruotsin, Norjan ja Sveitsin kanssa.

Suomi tarvitsee kuitenkin sekä rahaa että koulutusta.

- Unelmoin siitä, että jossakin vaiheessa meillä on rauhanvälitysrahasto, josta voimme Norjan tapaan ammentaa rahaa tiukan paikan tullen. Ja toinen on se, että me jonnekin perustamme rauhanvälitysinstituutin, jossa vuosittain koulutettaisiin tusinan verran toimijoita, visioi Stubb.

Vaikka osaajia, sekä siviili- että sotilaspuolella löytyykin, on rahan puute merkittävä este Suomen vahvan osaamisen hyödyntämiselle.

Suomi onkin rahallisesti ainakin vielä toistaiseksi aivan eri kastissa kuin suuret rauhanvälitysmaat kuten Sveitsi ja Norja. Sveitsi käyttää rauhanvälitykseen noin 42,5 miljoonaa ja Norja 90 miljoonaa euroa vuosittain. Suomella rauhanvälitykseen varattu raha on tänä vuonna 400 000 euroa.

Stubbin mukaan Suomella on luotettavan ja uskottavan maan maine maailmalla. Profiloituminen rauhanvälitykseen nostaisi tätä Suomelle hyvin luotaisesti sopivaa imagoa entisestään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.