Stubb: Suomen rooli rauhanvälittämisessä kasvaa

Ulkoministeri Alexander Stubb on tyytyväinen New Yorkissa pidetyn YK:n yleiskokouksen saldoon. Suomi lähtee yhdessä Turkin kanssa johtamaan rauhanvälityksen ystävät- nimistä ryhmää, jonka tarkoituksena on koota yhteen esimerkiksi Lähi-idän rauhanprosessia eteenpäinvieviä tahoja.

- Turkki on yksi maailman keskeisimmistä kansainvälisistä vaikuttajista ja toimii myös rauhanvälittäjänä. Turkillahan on keskeinen rooli Lähi-Idässä Syyrian ja Israelin välillä, Afrikan sarvessa, Persianlahdella ja Iranissa. Sen lisäksi se on Yhdysvaltain läheinen liittolainen ja Nato-jäsen ja pyrkii EU:n jäseneksi eli heillä on lusikka vähän kaikissa sopissa ja sen takia Turkki on hyvä partneri rauhanvälittämisessä, Stubb perustelee MTV:n Huomenta Suomessa.

Ryhmässä on mukana 12 maata ja lisäksi mukaan tulee organisaatioita kuten esimerkiksi Arabiliitto.

- Varmasti Suomi tulee tarjoamaan suomalaista rauhanvälittämisen filosofiaa maailmalle ja siinähän meillä on pitkät perinteet. Millä tavalla se filosofia sitten puree, niin se on eri asia, Stubb sanoo.

Rauhanvälityksen järjestöillä kuten Martti Ahtisaaren CMI:llä on Stubbin mukaan erittäin suuri rooli rauhantyössä.

- Ulkoministereille ja diplomaateille on vaikea käydä keskustelua kaikkien kanssa, mutta nämä järjestöt pystyvät sen tekemään. Pekka Haavisto esimerkiksi keskustelee Afrikan sarvessa sellaisten tahojen kanssa, joihin itselläni ei olisi mahdollisuutta tai oikeutta.

Suomi johtaa Kirgisian väkivaltaisuuksien selvittämistä

Suomi käyttää neuvottelutaitojaan myös Kirgisiassa, johon suomalaisvetoinen selvitysryhmä pääsee tutkimaan kirgiisien ja uzbekkien viimekesäisiä väkivaltaisuuksia.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama pyysi YK:n yleiskokouksen yhteydessä Kirgisian väliaikaiselta pääministeriltä Roza Otunbajevalta suostumusta ryhmälle ja Otunbajeva sanoi allekirjoittavansa luvan. Selvitysryhmää vetää SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen.

Kirgiisien ja uzbekkien kahakoissa sai viime kevään vallanvaihdon jälkeen surmansa virallisesti 400, mutta epävirallisesti jopa tuhansia ihmisiä.

Katso Alexander Stubbin haastattelu: (Huomenta Suomi 27.9.2010)

Lue myös:

    Uusimmat