Mainos

Stubb Ruotsissa: "Suomi on puolustuspolitiikassa itsekäs”

Puolustus- ja turvallisuuspolitiikka olivat vahvasti läsnä pääministeri Alexander Stubbin (kok.) ja Ruotsin pääministerin Fredrik Reinfeldtin tapaamisessa Tukholmassa.  

Stubb toisti, ettei Suomi aio hakea Nato-jäsenyyttä tällä hallituskaudella.  

– Emme aio mennä mukaan Natoon, jos valtiojohto ei seiso jäsenyyden takana tai jos enemmistö Suomen kansasta ei ole sen takana.  

Stubbin mukaan Suomi on puolustuspolitiikassa lähtökohtaisesti ”itsekäs”. Hän veti siten mattoa alta ajatukselta, että Suomella ja Ruotsilla olisi yhteinen linja Nato-jäsenyyteen.  

– Emme ulkoista päätöstä Ruotsille, Venäjälle tai jollekin muulle, vaan teemme sen itsekkään ja varsin realistisen arvion pohjalta.  

Stubb korosti lämpimiä suhteita Reinfeldtiin ja puhutteli tätä etunimellä.   

– Fredrik oli ensimmäinen, joka soitti minulle, kun minut oli valittu kokoomuksen puheenjohtajaksi. Se tuntui todella hyvältä.  

Aktiivisesti esiintyneen Stubbin rinnalla Reinfeldt näytti jopa hiukan vetäytyvältä ja totiselta.  

– Toivon että Ruotsi on nyt iloinen siitä, että Suomella on nyt muumipeikkopääministeri, joka puhuu selvää suomenruotsia, Stubb laukoi.  

Ukraina-sanktioista keskustelua    

Suomen ja Ruotsin pääministerit pitävät edelleen mahdollisena, että EU kohdistaa Venäjälle talouspakotteita Ukrainan kriisin takia.  

Asiasta on tarkoitus keskustella ylimääräisessä EU-huippukokouksessa kuun puolivälissä.  

Stubb toivoi, että mahdollisten talouspakotteiden vaikutuksia tasattaisiin EU-maiden välillä. Reinfeldt oli kollegaansa varovaisempi, eikä kertonut kantaansa tasaamiseen.  

– Luulen, että (kompensaatio)keskustelu on ehdottomasti tulossa, mutta se ei tarkoita, että siitä tulisi päätös. Sitä täytyy varoa lupaamasta, Ruotsin pääministeri sanoi.  

Stubbin vierailu Tukholmaan oli ensimmäinen hänen pääministerikaudellaan. Jo maanantaina Stubb ehti tavata Tallinnassa Viron valtiojohtoa.  

Suomen pääministerien on ollut tapana tehdä ensimmäinen ulkomaanvierailunsa Ruotsiin. Nato-maa Viro meni Stubbin mukaan edelle puhtaasti aikataulusyistä.  

– Pidän kyllä Ruotsista, vaikka Ruotsi ei ole mukana Natossa, Nato-myönteisenä tunnettu Stubb vitsaili.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.