Stubb: Romanikysymys vaikeuttaa ihmisoikeuksista saarnaamista

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) on huolissaan siitä, että romanien huono kohtelu EU-maissa heikentää unionin mahdollisuuksia puhua ihmisoikeuksien puolesta maailmalla. Stubb pelkää, että romanien kohtalo tarjoaa valttikortin maille, jotka haluavat kritisoida Euroopan unionia.

- Oman kotipesän pitää olla kunnossa. Jos Euroopassa edelleen tänä päivänä tapahtuu tämänkaltaisia asioita, meidän on vaikea saarnata ihmisoikeuksista ympäri maailmaa, Stubb sanoi EU:n huippukokouksessa Brysselissä.

Kiista Ranskan toteuttamista romanien joukkokarkotuksista ei ole huippukokouksen asialistalla, mutta se kaappasi suurimman huomion kokouksen alkaessa.

Stubb ei usko, että romanikysymys nousee yleiseksi keskustelunaiheeksi kokoussalissa. Hän kuitenkin arvioi, että Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy, EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ja Romanian presidentti Traian Basescu käyvän neuvotteluja aiheesta.

Stubbin mukaan oikeuskomissaari Viviane Redingin tiistainen rinnastus Ranskan toimien ja toisen maailmansodan tapahtumien välillä ei ollut asianmukainen.

- Peräänkuuluttaisin sensitiivisyyttä näin vaikeassa kysymyksessä.

(MTV3 - STT)

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä:

Lue myös:

    Uusimmat