Mainos

Stubb: Puolustushallinto tarvitsee selontekoa

Ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) mielestä puolustushallinto tarvitsee edelleen puolustuspoliittista selontekoa: puolustushallinnolle "analyysit ja paperit" ovat vastakin tärkeitä. Stubb vastasi kysymykseen turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selontekomenettelyn mielekkyydestä tänään Helsingissä pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Turvallisuuspoliittisen selonteon mielekkyys sen sijaan saa Stubbilta erilaisen lausunnon. Hän mielestään turvallisuuspolitiikan kannalta nykyinen selontekomenettely on aikansa elänyt.

Stubb haluaisi kuitenkin eduskuntaan nykyistä enemmän turvallisuuspoliittisia keskusteluja. Hänen toiveenaan on, että turvallisuuspolitiikasta tehtäisiin usein "valkoisia papereita". Keskustelua eduskunnassa voitaisiin käydä ainakin kerran vuodessa.

Tuleva selonteko ei merkitse Stubbin mukaan mitään radikaalia muutosta Suomen peruslinjaan. Odotettavissa ei ole siten esimerkiksi mitään tarvetta hakea Naton jäsenyyttä. Hänen mukaansa tämä 103-sivuinen asiakirja lähinnä heijastaa maailmanpolitiikan muutosta.

Suomen ulkopolitiikka painottuu kuluvana vuonna Stubbin mukaan ihmisoikeuksiin. Tästä esimerkkinä on valtioneuvoston selonteko ihmisoikeuspolitiikasta. Alueellisesti painopistettä siirretään Afrikkaan. Suunnitteilla on ainakin kaksi ulkoministerin matkaa Afrikkaan.

Tärkeällä sijalla on myös Venäjä. Tammikuun lopussa on määrä saada valmiiksi pitkään valmisteltu Venäjä-toimintaohjelma.

Viime vuosi oli Stubbille "aika hurja". Uudella ulkoministerillä oli edessään muiden muassa Espanjan bussiturma, Georgian kriisi Etyjin puheenjohtajana ja maailman talouskriisi.

Stubb kertoi, ettei hän vuosi sitten olisi voinut ajatellakaan, mitä kaikkea oli edessä. Ilman ulkoministerinimitystä hän olisi nyt valmistautumassa europarlamenttivaaleihin. Ulkoministerinäkin hän aikoo jatkaa kansanvalistustyötään parlamentin merkityksestä. Hän on vakuuttunut siitä, että suomalaisella europarlamentaarikolla on EU:n lainsäädännössä enemmän valtaa kuin suomalaisella ministerillä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.