Mainos

Stubb otti ulkoministerit hymyilevänä vastaan

Autoletkat, kädenpuristukset ja epämuodolliset kuulumisten vaihdot virallista alkua odotellessa. Sen jälkeen leveästi hymyilevä ulkoministeri Alexander Stubb avasi puolitoistapäiväisen ETYJ-kokouksen Pasilan Messukeskuksessa.

Stubb korosti alkupuheessaan kolmea asiaa: vuoden 1975 Ety-konferenssin henkeä, kuluvan vuoden merkittävyyttä kansainvälisessä politiikassa, ja alkaneen kokouksen päämääriä.

"Helsingin hengen" nimissä Stubb toi esiin mielestään kaksi suurta teemaa: konfliktien ratkaisun mm. Georgian ja Vuoristo-Karabahin kysymyksissä, sekä Euroopan turvallisuusrakenteiden tulevaisuuden.

Teemoista lienee paljon sanottavaa, sillä ulkoministeri veikkasi, että kahden tunnin mittaiseksi aikataulutettu lounas venähtää.

- Let's get the (Helsinki) spirit going, toistui muutaman kerran. Asiakysymyksistä, erityisesti Georgiasta, on suuria erimielisyyksiä, joten Stubb yritti laukaista ylimääräisiä jännitteitä kiittämällä mahdollisimman monia osapuolia ja valtioita, sekä henkilöitä etunimellä, kuten "Sergeitä" (Lavrov) ja "Bernardia" (Kouchner).

Ranska EU:n puhenjohtajamaana aloitti varsinaiset puheenvuorot. Maan ulkoministeri Kouchner ehti alkupuheenvuorossaan vastata ja kutsua Stubbin puheenjohtajuutta "merkittäväksi". Hän tosin kutsui Stubbia hieman ranskalaisemmin etu- ja sukunimellä.

Stubb myönsi, että Suomen puheenjohtajavuoteen on mahtunut sekä huonoja mutta myös hyviä uutisia. Jälkimmäisiin kuuluvana hän mainitsi Genevessä käytävät Venäjän ja Georgian väliset neuvottelut sekä Vuoristo-Karabahin tilanteen.

- Jos emme onnistu saamaan poliittista julistusta nyt, niin milloin sitten, ulkoministeri kysyi liittyen kokouksen kolmanteen pääkohtaansa. Ulkopuolisten etukäteisarvioissa ja Stubbin itsensäkin mielestä mahdollisuus aikaansaada julistus on vain kohtalainen.

Kokouksen päämääriksi hän listasi myös Vuoristo-Karabahin ja Transnistrian aluesopimukset sekä keskustelut Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin esityksestä Euroopan uudeksi turvallisuusarkkitehtuuriksi. Sen sisällöstä on tosin vähän konkreettista tietoa.

Venäjän ulkoministeri Lavrov keskusteli aamupäivällä erikseen noin vartin verran tasavallan presidentti Tarja Halosen kanssa. Lavrov ja Stubb tapaavat kahden kesken myöhemmin päivällä.

Kokouksen ympärillä järjestetään useita mielenosoituksia. Yksi tällainen ilmaus oli näkyvillä ulkoministerien autoletkojen matkan varrella juuri ennen kokouspaikalle saapumista. Siinä kourallinen protestoijia vaati Karjalaa takaisin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.