Mainos

Stubb osallistuu Gaza-konferenssiin

Yli 70 maan edustajat ovat kokoontuneet Sharm El-Sheikhiin Egyptiin päättämään miljardituesta Gazan jälleenrakennukseen. Palestiinalaisten johtajan Mahmoud Abbasin mukaan avun tarve vuodenvaihteen sodan jäljiltä on 2,8 miljardia dollaria eli noin 2,3 miljardia euroa.

Yhdysvallat tukee Gazaa 900 miljoonalla dollarilla, kertoi Egyptiin illalla saapunut Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton. Kolmannes tuesta annetaan Clintonin mukaan pikaisena hätäapuna. Persianlahden maat sitoutuvat ennakkotietojen mukaan lahjoittamaan Gazan jälleenrakennukseen 1,65 miljardia dollaria.

Kokoukseen osallistuva ulkoministeri Alexander Stubb ilmoitti Suomen nostavan Gazan apua nykyisestä kymmenestä miljoonasta eurosta 12 - 14 miljoonaan. Kokonaistuen määrä kuulostaa suurelta, mutta Stubb arvelee, että suuri osa siitä koostuu jo aiemmin päätetystä tuesta.

Gazalle annettavan humanitaarisen avun perillemenon esteenä ovat olleet Israelin määräämät kuljetusrajoitukset. Stubbin mukaan Gaza tarvitsisi päivittäin 700 rekkaa avustuslähetyksiä, kun taas alueen rajoja valvova Israel päästää läpi vain 200 rekkaa. Stubb huomauttaa lisäksi, että sovittu tulitauko ei toimi kunnolla.

Kokoukseen eivät osallistu alueen keskeiset toimijat Israel ja Iran.

Stubb ei tapaa Clintonia kahden kesken

Stubb on nyt ensimmäistä kertaa samassa kokouksessa Hilary Clintonin kanssa, mutta Stubbin avustajien mukaan he eivät tapaa kahden kesken.

Sen sijaan Stubb tapaa Clintonin ylihuomenna Brysselissä sotilasliitto Naton ulkoministerien illallisella. Tuolloin heidän on määrä keskustella kasvotusten.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.