Mainos

Stubb oikoi Lavrovin puolueettomuuspuheita

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) on joutunut oikomaan venäläiskollegansa Sergei Lavrovin näkemyksiä Suomen kansainvälisestä asemasta.

Lavrov luonnehti sunnuntain Helsingin Sanomissa Suomea puolueettomaksi maaksi tarjotessaan Suomelle roolia Euroopan uuden turvallisuussopimuksen rakentamisessa.

Stubb vastasi Lavroville HS.fi:ssä, ettei Suomi ole ollut puolueeton maa sitten vuoden 1995, jolloin se liittyi Euroopan unioniin. Hän muistutti Suomen tekevän myös läheistä yhteistyötä muun muassa Naton kanssa. Stubb epäili Lavrovin haastatteluvastauksessaan käyttämää termiä väärinkäsitykseksi tai "käsitteelliseksi väärinymmärrykseksi.

Lavrov patisti Helsingin Sanomien haastattelussa Eurooppaa uuteen turvallisuussopimukseen, jossa otettaisiin huomioon kaikki ongelmalliset kysymykset. Niitä hän löysi Naton itälaajenemisesta Yhdysvaltojen ohjuspuolustusjärjestelmään ja Kosovon kysymykseen.

Suomen rooliksi sopimuksen valmistelussa Lavrov esitti asiantuntijana toimimista ja rakentavien ehdotusten tekemistä.

- Suomen kaltaisen, arvossa pidetyn eurooppalaisen ja puolueettoman maan apu kansainvälisen keskustelun aloittamiseksi voisi olla olla tärkeää välttämättömälle ja luovalle työlle.

Lavrov sanoi uskovansa, että joulukuussa Helsingissä pidettävässä Etyjin ulkoministerikokouksessa selviää, miten valmis Etyj on käsittelemään presidentti Dmitri Medvedevin aloitetta Euroopan turvallisuussopimuksesta.

Stubb vastasi kuuntelevansa "herkällä korvalla" Venäjän ehdotuksia uudesta turvallisuussopimuksesta, mutta ei suoraan luvannut Suomen ryhtyvän aktiivisesti ajamaan sitä.

Lavrov arvosteli myös Etyjiä tehottomuudesta Georgian kriisin hoidossa. Hänen mukaansa Euroopan maat jäivät "Etyjin kriisin ja järjestön kansainvälisen marginalisoitumisen panttivangeiksi". Stubb ilmoitti, ettei hyväksy kritiikkiä järjestön tehottomuudesta.

Suomen ja Venäjän suhteita hoidetaan tällä viikolla Moskovassa tiiviisti. Ulkoministeri Alexander Stubb matkustaa tiistaina tapaamaan Lavrovia, ja keskiviikkona on vuorossa pääministeritapaaminen Matti Vanhasen (kesk.) ja Vladimir Putinin kesken.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.