Stubb: Luvassa tiukka vaihe EU:n ja Britannian suhteissa

Komission puheenjohtajavalintaan liittyneen kiistelyn jälkeen Britannian ja EU:n suhteissa on odotettavissa "vähän tiukempi vaihe", arvioi pääministeri Alexander Stubb (kok.).  

–Toivon, että tällä ei ole pitkälle meneviä seurausvaikutuksia Britannnian EU-jäsenyyteen, koska Suomen kaltaiselle EU-maalle Britannian jäsenyys on erittäin tärkeä, Stubb sanoi Brysselin EU-huippukokouksessa.  

Jean-Claude Juncker Juncker on Stubbin mielestä erinomainen valinta EU-komission puheenjohtajaksi muun muassa vankan kokemuksensa, Eurooppa-vakaumuksensa ja kielitaitonsa puolesta.  

Europarlamentin on määrä äänestää komission puheenjohtajasta heinäkuun puolivälissä. Junckerin valintaa pidetään käytännössä varmana.  

Parlamentin äänestyksen jälkeen EU-maat kokoontuvat ylimääräiseen huippukokoukseen, jossa keskustellaan kolmesta muusta unionin huippuvirasta: Eurooppa-neuvoston puheenjohtajasta, EU:n ulkoministeristä ja euromaiden ryhmän puheenjohtajasta.  

Stubbin mukaan Brysselin huippukokouksessa ei vielä keskusteltu nimistä johtopaikoille.  

– Tässä tullaan varmasti käymään aikamoista lehmänkauppaa seuraavan kahden viikon aikana, Stubb sanoi.  

Stubbin mukaan nyt ensimmäistä kertaa käytössä ollut uusi komission puheenjohtajan valintamenettely oli hyvä, sillä Juncker saa taakseen vankemman tuen kuin monet aiemmat komission puheenjohtajat.  

Lue myös:

    Uusimmat