Mainos

Vastavalittu Stubb linjasi: Lapsilisäpäätöksiä voidaan miettiä uudelleen

Vastavalittu pääministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb painotti linjapuheessaan, että hallituksen on pidettävä kiinni maaliskuun kehysriihessä tehdyistä säästöpäätöksistä, eikä menokehystä saa rikkoa.  

Hän aloitti linjapuheensa kuitenkin huumorilla kysymällä puoluekokousedustajien eilisestä juhlinnasta.

Hän sanoi myös pitävänsä elämänsä kolmannen puheensa paperista. Samalla hän muisteli jännittäneensä eilistä puhettaan ennen puheenjohtajaäänestystä.

– Tämä ensimmäinen puheeni kokoomuksen puheenjohtajana on tärkeämpi, monin verroin tärkeämpi. Kyse on meidän tulevaisuudestamme. Mutta nyt ei enää jännitä, Stubb sanoi.

Hänen mukaansa Jyrki Kataisen viestikapulan saaminen on suuri kunnia.

Stubb otti puheessaan tapansa mukaan esille kolme pointtia.

Ensimmäinen pointti käsitteli uutta, positiivista tapaa tehdä politiikkaa. Stubb sanoi olevansa huolissaan Suomen poliittisesta järjestelmästä sekä Suomen kyvystä tehdä päätöksiä ylipäätään, mutta erityisesti sellaisia päätöksiä, jotka herättävät luottamusta.

– Suomi tarvitsee uuden, paremman tavan tehdä politiikkaa, Stubb sanoi.

– Haluan tuoda uuden, positiivisemman tavan tehdä politiikkaa. Arvostan kaikkia taustoista, mielipiteistä tai kannoista riippumatta, hän sanoi ja sai suuret aplodit.

– Teen virheitä. Joskus sanon asiat liiankin suoraan. Kokoomuksen ja hallituksen on uskallettava kokeilla uutta, epäonnistua ja onnistua, Stubb sanoi.*

"Lapsilisien leikkausta voidaan miettiä uudelleen"

Stubbin toinen pointti koski seuraavaa kymmenen kuukauden jaksoa ja minihallitusohjelmaa.

– Tiedossa on toteutushallitus, jonka tärkein tehtävä on toteuttaa Jyrkin johdolla tehdyt päätökset. Haluan tuoda uutta toimintakulttuuria hallituksen työskentelyyn - pistevoittojen kerääminen saa nyt loppua. Sama koskee etujen jakamista, politiikan tekemistä kumppaneiden kustannuksella.

Stubbin mukaan luottamuksen rakentaminen alkaa jo maanantaina.

– Näissä minineuvotteluissa ei ole tarvetta säätytalolla tapahtuvaan teatteriin. Joukkueena on toimittava, vaikka ideologiset näkemykset olisivat kaukana toisistaan.

Stubbin mukaan Suomea ei tässä taloustilanteessa pelasta marina.

– Se tapahtuu luovuudella ja ahkeruudella. Uskon, että niitä meillä täällä Suomessa riittää.

Stubbin mukaan uusi nousu edellyttää vakautta ja ennustettavuutta.

– Hallituksen tavoitteista ja säästöpäätöksistä on pidettävä kiinni. En aio olla ensimmäinen pääministeri, jonka hallitus rikkoo budjetin menokehyksen. On itsekästä ja jopa moraalitonta pitää velalla yllä rakennetta ja lähettää lasku lapsillemme.

Yleisö antoi Stubbille usein raikuvia aplodeja kesken puheen, kun Stubb puhui sote- ja säästöratkaisuista.

– Sote-uudistus on ratkaistava tavalla, joka lisää ihmisten valinnanvapautta ja tehostaa hallintoa. Jos sote-ratkaisun myötä metropolihallinnolle ei ole tarvetta, siitä on luovuttava, Stubb sanoi.

Hän painotti, että neuvottelut sote-uudistuksen periaatteista ovat vielä kesken.  

– Myös lapsilisäsäästön rakennetta voidaan tarkastella uudelleen, kunhan säästötavoitteesta ei lipsuta. Myös oppivelvollisuuden pidentäminen on arvioitava uudelleen.

"Suomesta paras maa syntyä, elää ja kuolla"

Kolmas osio käsitteli tulevia vuosia.

– Viimeisten vuosien aikana tehtäväni on ollut edustaa Suomea ja sen on voinut tehdä rinta rottingilla. Olemme oikeasti yksi parhaista maista, Stubb sanoi.

Stubb sanoo haluavansa, että Suomi on paras maa syntyä, elää ja kuolla.

– Kokoomuksen arvomaailman ytimessä ovat vapaus, vastuu ja oikeudenmukaisuus. Jokainen meistä haluaa valita oman elämänsä päämäärät. Sivistys ei saa olla lompakon paksuudesta kiinni, Stubb painotti.

– Minun ajamani oikeudenmukaisuus tarkoittaa, että ahkeruudesta ja itsensä likoon laittamisesta palkitaan. Mitä enemmän on ahkeruutta, sitä enemmän on verotuloja, sitä paremmassa kunnossa yhteiskunnan turvaverkko. 

Stubb yhdisteli puheessaan huumoria ja itseironiaakin. Puheensa lopuksi hän painotti, että kokoomuksen on uudistuttava ja päivitettävä itsensä nykyaikaan.

– Kokoomusta yritetään tulkita ja lokeroida muiden toimesta. Kiireisimmät ehtivät eilen arvailla, olemmeko menossa äärioikealle tai ääriliberaaliin suuntaan. Voin kertoa, että emme taatusti mene, emme kumpaankaan! Kokoomus siirtyy vain yhteen suuntaan - eteenpäin.

*kello 12:15: Sitaattia täsmennetty.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja