Mainos

Stubb lähtee maratonkiertueelle Eurooppaan

Maanantaina Berliini, tiistaina Kööpenhamina, keskiviikkona ja torstaina Pariisi. Pääministeri Alexander Stubb (kok.) valmistautuu tiukkatahtiseen vierailuputkeen Euroopan pääkaupungeissa.

Pääministerin tiukkatahtinen Eurooppa-ohjelma

Sunnuntai, Berliini: Maraton.  

Maanantai, Berliini: Tapaaminen liittokansleri Angela Merkelin kanssa. Puhe EU:n Venäjä-politiikasta kutsuvierasseminaarissa. Berliinissä tapaaminen myös valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen kanssa.  

Tiistai, Kööpenhamina: Tapaaminen Tanskan pääministerin Helle Thorning-Schmidtin kanssa. Puhe Dansk Industrin järjestämässä seminaarissa.  

Keskiviikko, Pariisi: Tapaaminen Ranskan pääministerin Manuel Vallsin kanssa. Puhe Euroopan talouskasvun haasteista Ranskan työnantajajärjestön tilaisuudessa.  

Torstai, Pariisi: Tapaaminen Ranskan presidentin Francois Hollanden kanssa.  

Ensi viikolla tarkoituksena on tavata Saksan, Ranskan ja Tanskan johtajat ja keskustella muun muassa Ukrainasta ja EU:n ilmastopolitiikasta.  

Pääministerin esikunnan mukaan vierailujen osuminen peräkkäin on osin sattumaa. Pääministereillä on tapana tavata säännöllisesti kollegoitaan myös Brysselin kokouspöytien ulkopuolella.   

Stubbin tavoitteena oli, että vierailut isoihin jäsenmaihin saataisiin järjestettyä ennen lokakuun lopulla järjestettävää EU-huippukokousta, jossa käsitellään unionin energia- ja ilmastopakettia.

Suomi tarvitsee Saksan ja Ranskan tukea saadakseen läpi päästövähennyksiin ja biopolttoaineisiin liittyviä tavoitteitaan.  

Suomi haluaa vähentää liikenteen kasvihuonepäästöjä kehittyneiden biopolttoaineiden avulla, joiden tuotantoon suomalaisyritykset ovat vahvasti investoineet. Suomessa pelätään, että uusi ilmastopaketti vie pohjaa liikenteen biopolttoaineiden markkinoilta.  

Pakotteet taas pöydällä

Ukrainan tilanne ja suhteet Venäjään ovat esillä maanantaina Berliinissä, jossa Stubb tapaa liittokansleri Angela Merkelin. EU-maiden suurlähettiläiden on määrä arvioida tiistaina Ukrainan rauhansuunnitelman toteutumista ja tuoreimpien Venäjä-pakotteiden tarpeellisuutta. Pakotteiden kumoaminen vaatisi kaikkien jäsenmaiden yksimielisyyden, ja se näyttää toistaiseksi erittäin epätodennäköiseltä.

Pääministerin esikunnan mukaan Stubb ei lobbaa Berliinissä mitään tiettyä pakotekantaa, mutta pyrkimyksenä on hakea yhteistä näkemystä Merkelin kanssa. Suomi on ollut pakotteissa Saksan linjoilla, mutta keskusteluissa saattaa nousta esiin Suomen jarruttelu uusien pakotteiden käyttöönotossa. 

Ranskassa Stubb tapaa sekä presidentti Francois Hollanden että pääministeri Manuel Vallsin. Asialistalla ovat etenkin talouskysymykset. Ranska on ollut viime aikoina arvostelun kohteena, sillä se aikoo jälleen rikkoa EU:n alijäämäsääntöjä.  

Stubb hakee vierailuputkeen vauhtia osallistumalla sunnuntaina Berliinin maratonille. "Alkuverryttelyn" tavoitteena on rikkoa oma ennätys ja alittaa kolmen tunnin raja.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.