Mainos

Kommentti: Stubb lähtee eurovaaleihin – mitä tekee Katainen?

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alex Stubb pitää sitten infon perjantaina aamutuimaan.

Mikähän on sanoma? No, sen arvaamiseen ei tarvitse Einsteinin kykyjä. Ministeri ilmoittautuu kokoomuksen eurovaaliehdokkaaksi.

Mitä ihmettä, kysyy kansa. HS-gallupissahan 54 prosenttia kansalaisista halusi Stubbin kokoomuksen puheenjohtajaksi. Jan Vapaavuorta kannatti vain 12 prosenttia.

No nyt Stubb kärkkyy EU-parlamenttiin.

Eilen selkärankaseminaarissa Vapaavuori esiintyi kuin pääministeri tai vähintäänkin puheenjohtaja.

Kyllä kansa tietää! Kun tietäisi vielä, mitä Jyrki Katainen tekee.

Ehkä Stubbkin on kyllästynyt odottelemaan Kataisen päätöstä ja ottaa nyt aloitteen omiin käsiinsä. Ehdokkuudessa täyttyy samalla se toive, että komissaarien ja muiden korkeisiin tehtäviin valittavien olisi hyvä olla myös EU-parlamenttiehdokkaana.

Timo Soini käveli eduskunnassa vastaan ja kommentoi tuoreeltaan Stubbin EU-vaaliehdokkuutta hirtehiseen tapaan:

- Kyllä kansa Stubbin sinne EU-parlamenttiin äänestää. Ei ne kokoomusta kannata, vaan haluavat Stubbista eroon.

Ei kauheasti yllätä, ettei Eurooppa-fanina ikänsä tunnettu Stubb innostu kotimaan sotekiistoista. Kotimaan asioihin perehtyminen edellyttäisi vähintään sosiaalipolitiikan peruskurssia.

Näillä näkymin Stubbin eduskuntaura jäi sitten yhteen kauteen. Siinä positiivisuussaarnaajana mielellään esiintyvä ministeri sai moneen otteeseen tuta suomalaisen negatiivisen ilmapiirin.

Kataisella on todella pohdiskeltavaa (understatement).

Pääministeri on viime kevään kehysriihestä lähtien kulkenut suu viivana. Muistattehan, hallituksen osinkoverotuspäätös meni pahasti reisille ja päätöstä jouduttiin selittämään oikeaan budjettiriiheen saakka.

Ei ole hallituksen meno siitä paljon parantunut.

Nykyisin on pääsääntö, eikä poikkeus, että hallituspuolueiden ministerit heittelevät rajujakin kommentteja toisilleen tyyliin ..." On tosi kurjaa, että ministerikollega tällä tavoin vierestä oksentaa päälle."

(Vapaavuoren kommentti Ville Niinistölle Fennovoiman ydinvoimalahankkeesdta)

Soteuudistus on kyllä kaiken huippu.

Jutta Urpilainen vaati hallitusta tiivistämään rivinsä ja syyllisiksi hän leimaa kaikki muut hallituspuolueet. Ja toden totta, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto ei edes usko, että tämä hallitus saa sotea valmiiksi.

Paavo Lipponen olisi pannut ministerit jo moneen kertaan riviin. Itkuakin olisi tyherretty.

Kataisen johtamistyyli ei ole edestä, vaan paremminkin takaa. Se on vähän kuin lammaskoirapaimenen hommaa. Lampaat menevät kyllä karsinaan, mutta lauman sivuloikkien hillitsemisessä on kova duuni.

Katainen joutuu nyt pohtimaan ensinnäkin, aikooko hän pyrkiä puolueen puheenjohtajaksi seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Jos hän siihen päätyy, se merkitsee automaattisesti, että hän vetää puolueen eduskuntavaalikampanjan ja sen jälkeen hän on kokoomuksen ehdokas pääministeriksi.

Jaksaako Katainen vielä kerran ja ennen kaikkea, onko se puolueen edun mukaista.

Jos hän päättää pyrkiä komissaariksi tai komission puheenjohtajaksi tai euroryhmän vetäjäksi, hän joutuu luopumaan pääministerin virasta kesken kauden. Se voi tuntua idealistisesta Kataisesta jopa rintamakarkuruudelta.

EU:ssa olisi iso työsarka ja positiivinen ilmapiiri.

Kyllähän se houkuttaa....


 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.