Stubb Kreikan vaalituloksesta: Lainoja ei anneta anteeksi

Pääministeri Alexander Stubb onnittelee Kreikan Syriza-puoluetta vaalivoitosta, mutta muistuttaa pitämään kiinni luvatusta.

– Toivomme, että sovituista sitoumuksista pidetään kiinni. Suomen kannalta on tärkeää, että Kreikassa saadaan nopeasti toimintakykyinen hallitus. Epävarmuus on aina pahin vaihtoehto, Stubb kertoo tiedotustilaisuudessa.

Pääministeri Stubbin mukaan Suomen kantoja euroalueen kriisien hoitamiseen Kreikan vaalitulos ei muuta.

– Jos Kreikan uusi hallitus sitoutuu aiemmin sovittuun sekä tarvittaviin rakenneuudistuksiin, olemme valmiita keskustelemaan Kreikan ohjelman jatkamisesta joillakin kuukausilla. Vaalikeskustelussa esillä ollut velkojen anteeksiantaminen ei Suomelle käy.

– Ei ole oikein, että suomalainen veronmaksaja joutuu hoitamaan Kreikan elvytyspakettia, Stubb toteaa.

Stubb haluaa korostaa, että eurokriisi lähti aikoinaan liikkeelle siitä, että sääntöjä ei noudatettu.

– Talouspoliittinen vakaus riippuu siitä, että pidämme kiinni sovitusta.

"Emme elä lintukodossa"

Stubb muistuttaa tiedotustilaisuudessa, että Kreikan vaalien tilanne ei ole ulkopolitiikkaa.

– Kreikan vaalit vaikuttavat Suomeen ja tulevaan vaalikeskusteluun. Nyt täytyy huomata se, että emme elä lintukodossa, mihin Europpan vaalit eivät vaikuta. Elämme samalla euroalueella ja Kreikan vaalien vaikutus on sisäpolitiikkaa, ei ulkopolitiikkaa, Stubb toteaa.

Pääministeri pitää Kreikan lainaehtoja jo nyt huokeana.

– En pidä oikein mahdollisena sitä, että lainaehtoja aletaan ainakaan radikaalisti muuttamaan. Se on epäreilua esimerkiksi Espanjaa ja Portugalia kohtaan. Kreikan on jatkettava talousuudistusten tiellä, muuten maan talous ei lähde nousuun.

Tällaiset lainat Kreikka on saanut 2:30

Lue myös:

    Uusimmat