Mainos

Stubb ja Lavrov keskustelivat Moskovassa

Ulkoministeri Alexander Stubb ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ovat tavanneet Moskovassa keskustellakseen Euroopan turvallisuuskysymyksistä ja Ety-järjestön roolista.

Lehdistötilaisuudessa esiin nousi muun muassa Etyjin rooli Georgian sodassa sekä presidentti Dmitri Medvedevin viikko sitten esittämä mahdollisuus Iskander-ohjustukikohdan perustamisesta Kaliningradiin. Ulkoministeri Sergei Lavrov uskoo, että Venäjän ohjushanke riippuu siitä, mitä Yhdysvallat tekee omalle Puolaan ja Tshekkiin suunnitellulle ohjuskilvelleen.

- Suoraan sanottuna en näe yhteyttä presidenttimme lausunnon ja EU-Venäjä-suhteiden välillä. Presidentti on todennut, että eräs mahdollisuus, jolla Venäjä voi neutraloida turvallisuusuhan, olisi Iskander-ohjusjärjestelmä Kaliningradin alueelle, Lavrov kuvaili.

Lavrov sanoi, että ohjusjärjestelmän käyttöönotto tulisi kyseeseen vain, jos Yhdysvaltain ohjuskilpihanke käytännössä toteutuu. Hänen mielestään on epäloogista, että vain Venäjää syytetään Euroopan turvallisuuden horjuttamisesta. Yhdysvaltain, Puolan ja Tshekin ohjussuunnitelmia kuvaillaan taas vain kahdenvälisiksi hankkeiksi, hän piikitteli.

- Me kannatamme kollektiivista turvallisuutta Eurooppaan, Lavrov painotti.

Myös Stubb arveli, että Medvedevin ohjuskommentti on saanut ehkä liikaakin näkyvyyttä.

- Maininta ohjuksista oli vain yksi pieni osa koko puheesta. Puhe, jonka olemme analysoineet huolellisesti, oli mielestäni erittäin mielenkiintoinen ja hyvä.

Puolueettomuus on vanhanaikainen sana

Ministerit keskustelivat lyhyesti myös Suomen puolueettomuuskäsitteestä. Aihe on herättänyt viime päivinä huomiota Suomen mediassa. Stubb on huomauttanut, ettei Suomi ole itse asiassa puolueeton, koska maa on EU:n jäsen ja tekee läheistä yhteistyötä Naton kanssa.

- Määritelmä jota käytämme nykyään on sotilaallinen liittoutumattomuus eli puhumme maasta, joka ei kuulu sotilasliittoihin sellaisenaan. Joten puolueettomuus on menneisyyden termi ja sen mukaan ei ihan oikea, mutta käännökset voivat tehdä hassuja asioita, Stubb sanoi.

Lavrov puolestaan vastasi puolueettomuuskysymykseen hyvin lyhyesti.

- Suomen sisäisistä asioista päättää ainoastaan Suomi. Venäjä kunnioittaa sitä asemaa, jonka Suomi itselleen valitsee. Kaikessa muussa on kyse vain synonyymeistä tai käännösvaikeuksista, Lavrov totesi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.