Mainos

Stubb ja Halonen vuorotellen vaihtopenkillä EU-huipparissa

Brysselissä odotetaan mielenkiinnolla, miten presidentti Tarja Halonen ja ulkoministeri Alexander Stubb jakavat edustuksen EU-huippukokouksessa. Georgian kriisiä käsittelevässä kokouksessa jokaisella maalla on salissa kaksi edustuspaikkaa. Suomesta kokoukseen lähtee kuitenkin kolme edustajaa: pääministeri Matti Vanhanen, presidentti Tarja Halonen ja ulkoministeri Alexander Stubb. Ongelma syntyykin siitä, kuinka presidentti Tarja Halonen ja ulkoministeri Alexander Stubb jakavat pääministerin viereisen penkin.

- Pääministeri johtaa kokousta ja istuu salissa koko ajan, sillä hän johtaa Suomen EU-politiikkaa. Koska kyseessä on sellainen huippukokous, jossa käsitellään ulkopoliittisia asioita, mukana on myös presidentti. Presidentti istuu siis salissa aina silloin kun käsitellään hänen toimivaltaansa kuuluvia asioita, mutta muutoin siellä istuu ulkoministeri. Tämä on ihan normaali käytäntö, kokousta seuraava MTV:n uutisten toimittaja Anne Sjöholm selventää.

Halonen ja Stubb tulevat siis vaihtamaan vuoroa tuolilla sitä mukaa kun asioiden painoarvo vaatii.

- Tässä kokouksessa tulee olemaan poikkeuksellisen vaikea erotella sitä, milloin asiat kuuluvat presidentin toimivaltaan, koska jokainen 27:sta jäsenmaasta pitää yhden tai kaksi puheenvuoroa ja siinä samassa puheenvuorossa puhutaan sekä ulkopolitiikkaa että sellaisia asioita, jotka eivät presidentin toimivaltaan kuulu. Onkin erittäin mielenkiintoista varsinkin tämän kohun jälkeen nähdä, miten paljon presidentti ja miten paljon ulkoministeri istuvat suomen toisella tuolilla pääministerin vieressä, Sjöholm jatkaa

EU:n huippukokous alkaa kello 16 Suomen aikaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.