Mainos

Stubb ja Clinton tapasivat pikaisesti Washingtonissa

Ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) ja Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clintonin tapaaminen tänään Washingtonissa sujui leppoisissa tunnelmissa.

Etunimillä toisiaan kutsuneet ulkoministerit olivat selvästi hyväntuulisia, vaikka joutuivatkin keskustelemaan vakavista asioista. Libyan kriisi oli pääosassa, mutta Afganistan ja Venäjä olivat myös keskustelulistalla.

– EU on parhaillaan valmistelemassa Libya-operaatiota, painotti Stubb tapaamisen yhteydessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

– Mutta se lähtee toimiin vasta, kun YK:lta lähtee erityinen pyyntö.

Joukot eivät osallistuisi lainkaan taistelutoimiin, vaan lähinnä humanitaariseen apuun, kuten esimerkiksi kuljetuksiin. Suomi lupasi myös lisää rahaa Libya-apuun.

Suomalaistoimittajille puhunut Hillary Clinton totesi puolestaan, että hän arvostaa EU:n sekä useiden yksittäisten maiden tukea.

– Haluan ilmaista arvoantoni siitä työstä, mitä EU tekee Libyassa, Egyptissä, Tunisiassa ja koko alueella, ja olen kiitollinen siitä, mitä yksittäiset kansakunnat tekevät luodakseen olosuhteet rauhanomaiselle vallanvaihdolle, hän sanoi.

Clinton kiitteli myös erikseen Suomen nopeaa ja näkyvää tukea Libyan kriisissä, ja myös Suomen työ Afganistanissa toi jälleen kiitosta.

Uusi kyläilykutsu

Kumpikin ylisti maiden välejä ongelmattomiksi ja erittäin hyviksi.

Stubb naureskelikin kysymyksille siitä, kuinka vierailu oli ajoittunut juuri vaalien alle.

– Kun Yhdysvaltain ulkoministeri kutsuu Suomen ulkoministerin kylään, niin ei yleensä sanota ei, Stubb nauroi. Hän esitti jälleen vierailukutsun kollegalleen, joka on joutunut perumaan jo kolme valmisteltua vierailua Suomeen. Stubb oli toiveikas, että nyt se vihdoin onnistuu.

– Tosinhan se riippuu vaalituloksesta, ministeri muistutti.

Sen sijaan presidentti Tarja Halosen vierailukutsua Washingtoniin ei sivuttu lainkaan tässä tapaamisessa.

Yhdysvalloista Stubb jatkoi suoraan matkaansa Luxemburgiin EU:n kokoukseen, jossa Libyan lisäksi esillä ovat Jemen, Bahrain ja Syyria. Stubb pääsee esittämään kokouksessa tuoreet Clintonin terveiset muille ulkoministereille.

(MTV3 - STT)

Katso Päivi Sinisalon juttu Washingtonista (Kymmenen uutiset 11.4.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.