Mainos

Stubb: EU:n perustuslaki ei etene Suomen puheenjohtajakaudella

Perustuslain tilanne oli esillä tänään eduskunnan suuren valiokunnan ja suomalaisten europarlamentaarikkojen tapaamisessa.

EU:n perustuslaki ei etene ennen Ranskan presidentinvaaleja ja Hollannin parlamenttivaaleja, arvioi europarlamentaarikko Alexander Stubb. Vaalit pidetään Saksan puheenjohtajakaudella vuonna 2007.

Stubbin mukaan tekstiä voidaan alkaa muokata ja parannella vasta sen jälkeen, kun perustuslain hylänneet maat ovat pitäneet vaalinsa. Hän veikkaa, että uuden version työstäminen vie vuosia. Uusi perustuslaki voitaisiin ehkä ratifioida EU:n laajuisessa kansanäänestyksessä vuoden 2009 europarlamenttivaalien yhteydessä.

Perustuslain tilanne oli esillä tänään eduskunnan suuren valiokunnan ja suomalaisten europarlamentaarikkojen tapaamisessa, jossa käsiteltiin Suomen EU-puheenjohtajakautta ja Lissabonin strategiaa.

Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Kimmo Kiljunen esitti, että Suomen pitäisi jo edetä perustuslain ratifioinnissa, koska asian viivyttäminen saa meidät samaistumaan kriittisten maiden joukkoon.

Kokoomuksen Kimmo Sasi ilmoittautui samalla kannalle kuin kaimansa. Sasin mielestä kanta ratifiointiin kertoo, mikä on kunkin maan perussuhtautuminen unioniin. Sasin mielestä viivyttely vie Suomen "lievien skeptikkojen" joukkoon.

Puheenjohtaja Jari Vilén oli eri mieltä, koska jo nyt on selvää, ettei perustuslaki tule nykyisessä muodossaan voimaan.

Nykyinen suunnitelma on, että Suomi ei ryhdy ratifioimaan perustuslakia. Hallitus antaa siitä kuitenkin myöhemmin tänä vuonna selonteon eduskunnalle. Alkuperäinen aikataulu on viivästynyt Vilénin mukaan sen takia, että hallitus haluaa sisällyttää selontekoon näkemyksensä EU:n tulevasta kehityksestä.

Syväjäädytettyä perustuslakia käsitellään EU-johtajien tasolla seuraavaksi ensi vuonna. Eduskunta muotoilee ensi vuoden alkuun mennessä oman kannanottonsa Suomen ja Itävallan yhteiseen puheenjohtajuusohjelmaan vuodeksi 2006. Suuri valiokunta käsittelee asiaa yhdessä Itävallan parlamentaarikkojen kanssa marraskuun lopulla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.