Stubb: EU:n huippuvirkojen täyttäminen vaikea palapeli

Stubb: Vaikea nimityspalapeli EU:n huippuvirkoihin 1:27

Nimitykset Euroopan unionin huippuvirkoihin ovat lykkääntyneet ja päätökset on siirretty elokuun lopulle.   

Avoimina ovat EU:n ulkoministerin, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan ja euromaiden ryhmän puheenjohtajan tehtävät.

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan jarruttelun syynä on, että nimityksistä pyritään päättämään kokonaispakettina.

– Tämä on vähän niin kuin hallitusneuvottelut. Kun yritetään saada ministeripaletti kasaan, joskus joudutaan ottamaan uutta vauhtia. EU:ssa tämä tapahtuu usein, Stubb sanoi. 

Nimitysprosessi saattaa kuitenkin tuumaustauon aikana vaikeutua, sillä nimiä keskusteluun saattaa tulla lisää. 

– No, ei se varmasti helpotu. On noin 20 periaatetta, joita pitäisi noudattaa näissä nimityksissä, mutta on vain kolme paikkaa. Niiden täyttäminen on erittäin monimutkainen palapeli, Stubb sanoi.    

EU:n ulkoministerin eli niin sanotun korkean edustajan nimitystä on pidetty kiireisenä, sillä tehtävä on osa komissiota. Komission puheenjohtajaksi valittu Jean-Claude Juncker yrittää saada komissaarisalkut jaettua mahdollisimman pian, jotta europarlamentin komissaarikuulemiset voitaisiin aloittaa heti kesätauon jälkeen.  

Uuden komission on tarkoitus aloittaa työnsä marraskuun alussa. Stubb uskoo, että tavoite voi yhä toteutua. Hänen mukaansa Juncker voi aloittaa salkkujen jaon, vaikka korkean edustajan nimi ei ole vielä selvillä.  

Lue myös:

    Uusimmat