Mainos

Stubb: Etyj-julistuksen mahdollisuudet 50-60

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön suomalainen puheenjohtaja asteli Helsingin ministerikokouksen aattona median eteen tuttu hymy kasvoillaan. Erityisiä odotuksia suurten läpimurtoja synnylle ei edelleenkään ollut ilmaantunut, mutta ulkoministeri Alexander Stubb sanoi kuitenkin odottavansa tapahtumarikasta ja keskustelevaa kokousta.

Suomi yrittää tehdä Etyjin lähihistoriaa saamalla kokouksesta aikaiseksi yhteisen poliittisen julistuksen, jollaista ei ole syntynyt kuuteen vuoteen. Asiaa on yritetty edistää tiivistämällä tekstiä takavuosien kymmenen sivun litaniasta vajaaseen kahteen.

Stubbin mukaan luonnosteksti on otettu vastaan melko hyvin muissa maissa. Georgian kriisin jälkimainingeissa näkemyserot pienistäkin yksityiskohdista voivat kuitenkin osoittautua ylivoimaisiksi.

- Tunnettua suomalaista mäkihyppääjää lainatakseni sanoisin mahdollisuuksien olevan 50-60. Saa nähdä miten käy, Stubb lasketteli sujuvalla englannillaan.

Nähtäväksi jäi myös se, kuinka moni ulkomaalaisista toimittajista vielä muisti Matti Nykäsen.

"Venäjän ehdotus on rakentava"

Helsingin kokouksen onnistumista ei Stubbin mukaan kuitenkaan mitata poliittisen julistuksen syntymisellä. Tärkeintä on keskustelu Euroopan turvallisuudesta, joka on tullut ajankohtaiseksi Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin ehdottaman uuden turvallisuussopimuksen myötä.

Venäjän ehdotuksesta on toistaiseksi tiedossa vain alustavia suuntaviivoja, joten torstain työlounaalla toivotaan asiaan lisää selkeyttä.

Stubb sanoi uskovansa, että Venäjän aloite on tarkoitettu rakentavaksi ja keskustelu Euroopan turvallisuudesta on hyvinkin paikallaan. Samalla hän torppasi jälleen kerran ajatuksen siitä, että Eurooppaan luotaisiin uusia turvarakenteita.

- Etyj on itse asiassa ainoa paikka tälle keskustelulle.

Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen poisjääntiin Helsingistä Stubb suhtautui Intian terrori-iskujen johdosta hyvin ymmärtäväisesti.

- Jos olisin ollut Rice, olisin tehnyt tässä tilanteessa ihan samoin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.