Mainos

Stubb: Ensimmäinen rauhanaskel otettu Etelä-Ossetiassa

Ulkoministeri Alexander Stubb on tyytyväinen Georgiassa saavutettuun tulitaukoesitykseen, jonka Georgian presidentti Mihail Saakashvili on allekirjoittanut. Ulkoministerin mukaan kriisissä on nyt otettu askel kohti tilanteen ratkaisua.

- Me olemme saaneet presidentti Saakashvililtä nimen paperiin, jossa siis peräänkuulutetaan ja luvataan sitoutua tulitaukoon. Ensimmäinen askel rauhanneuvotteluissa on otettu. Sitä, saadaanko toinen otettua, ei vielä tässä vaiheessa tiedetä, Stubb sanoi puhelimitse MTV:n uutisille.

Venäjän kanssa tulitaukoesityksestä neuvotellaan huomenna, joten sitä ennen muodollista päätöstä vihollisuuksien lopettamisesta ei ole odotettavissa.

Tulitaukoesityksellä on EU:n ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tuki. EU:n puolesta esityksen on allekirjoittanut puheenjohtajamaan Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner ja Etyjin puheenjohtajamaan puolesta Stubb.

Tarjous esitellään huomenna Venäjälle. Venäjän presidentti Dmitri Medvedev sanoi tänään Venäjän "rauhaanpakottamisoperaation" Etelä-Ossetiassa olevan lähellä loppuaan ja suurimmaksi osaksi suoritettu.

Stubbin mukaan vielä ei ole kuitenkaan varmaa, suostuuko Venäjä tulitaukoon.

- Me tietenkin toivomme tätä, mutta sitä on tässä vaiheessa turha spekuloida. En ole tänään henkilökohtaisesti puhunut esimerkiksi ulkoministeri (Sergei) Lavrovin kanssa. Me emme vielä tiedä, mitä tuo (tieto) käytännössä tarkoittaa.

Tällä hetkellä Stubb on georgialaisessa Gorin kaupungissa, jonka liepeillä Venäjä pommitti sotilaskohteita viikonloppuna.

- No sanotaan nyt vaikka, että sodan jäljet ovat aina ikävät. Me kävimme katsomassa kahta kerrostaloa, joita on pommitettu. Nyt olemme menossa sairaalaan katsomaan haavoittuneita eli tämä on tilanne tällä hetkellä. Ei näytä hyvältä, Stubb kuvailee.

Ulkoministerin on tarkoitus lähteä vielä tänään Moskovaan jatkamaan neuvotteluja kriisin toisen osapuolen, Venäjän, kanssa.

- Kyllä siltä näyttää, mutta meille on vielä vähän avointa, mitä reittiä menemme. Juuri nyt näyttää siltä, että Ranskan ulkoministeri lentää Pohjois-Ossetian kautta, kun taas me menemme Armenian kautta. Tapaamme siis Moskovan päässä, Stubb kertoi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.