Stubb: En usko Kreikan putoavan Venäjän syliin

Pääministeri Alexander Stubb ei usko Kreikan päätyvän Venäjän syliin, vaikka maan uusi johto onkin lämmitellyt suhteitaan Kremliin.

MTV:n Seitsemän uutisissä vieraillut Stubb on toiveikas EU:n ja Kreikan neuvotteluiden suhteen.

– Uskon, että ratkaisu jossain vaiheessa löytyy, mutta se löytyy vanhalta pohjalta. Kreikan on pidettävä kiinni jo sovitusta, Stubb sanoo.

Stubb korostaa EU-rintaman yhtenäisyyttä ja sitä, ettei mitään siltarahoitusta olla tekemässä ilman vanhaa ohjelmaa.

Kreikan tuoreen hallituksen Venäjä-linjaukset ovat herättäneet huolta, että Kreikka painostaisi euromaita myönnytyksiin yhtenäisen Venäjä-linjan hinnalla tai toisaalta hakeutuisi Venäjän syliin rahoitusta saadakseen

Stubb ei silti usko Kreikan putoavan Venäjän syliin.

– Kaikki on mahdollista, mutta pidän tätä hyvin epätodennäköisenä, Stuub toteaa.

Stubb kuitenkin korostaa, että sekä Minskissä käytävät neuvottelut Ukrainasta että Kreikan velkaneuvottelut liittyvät toisiinsa.

– Kyllä tässä kaikki nivoutuu toisiinsa. Tässähän on myös etupiiriajattelusta kysymys. Kiinankin presidentti on juuri  kutsunut Kreikan pääministerin vierailulle, Stubb selittää.

Neuvottelut käyntiin kireissä tunnelmissa

Neuvottelut Kreikan lainaohjelmasta käynnistyvät tänään Brysselissä kireissä tunnelmissa.  

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis lupasi kreikkalaisille kokouksen alla, ettei hän aio hakea lainaohjelmalle jatkoaikaa.  

– Tämä on ensimmäinen hallitus, joka menee euroryhmän kokoukseen pää pystyssä, ei kumarrellen, hän sanoi.  

Muut euromaat taas eivät suostu rahoittamaan Kreikkaa tukilainaohjelman ulkopuolella.  

– Tuki ilman ohjelmaa tai ilman edistystä uudistuksissa ei tule kysymykseen, sanoi euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem kokouksen alla.  

Kreikan tukilainaohjelma erääntyy kuun lopulla. Ilman velkojien tukea Kreikkaa uhkaa kassakriisi ja jopa maksukyvyttömyys, mikä voi ajaa maan ulos eurosta.  

Varoufakis väisti toimittajien kysymyksiä saapuessaan neuvotteluihin Brysseliin. Hän totesi lyhyesti sulkevansa pois Kreikan lähdön eurosta.  


Lue myös:

    Uusimmat