Mainos

Stubb: Emme liity Natoon tämän hallituksen aikana

Tuore ulkoministeri Alexander Stubb ei usko Suomen Nato-jäsenyyteen lähivuosina. Stubbin mielestä asiassa on vaikea nähdä tapahtuvan mitään konkreettista tämän vaalikauden aikana.

- Julkista keskustelua käydään, mutta muuta ei kyllä tule tapahtumaan, Stubb sanoi.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Stubb kuitenkin muistuttaa, että Suomella on edelleen olemassa Nato-optio. Stubbin mukaan Nato-kysymystä käsitellään entiseen tapaan yhteistyössä presidentin, pääministerin ja muiden päättävien tahojan kanssa.

Stubb huomauttaa, että Nato ei ole enää niin Yhdysvallat-vetoinen kuin ennen. Naton jäsenistä 21 on tällä hetkellä EU-maita. Stubbin mielestä Venäjän kantaa Nato-jäsenyyteen ei voi ohittaa olankohautuksella, mutta loppujen lopuksi päätös on Suomen oma.

Ulkoministeri Stubb on keskustellut jo puhelimitse venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin kanssa.

- Emme keskustelleet Natosta lainkaan. Virkamiehet varoittelivat etukäteen, että keskustelusta tulisi hyvin muodollinen, mutta Lavrov oli erittäin rento kaveri. Ensimmäisen minuutin jälkeen hän kutsui minut vierailulle Moskovaan, Stubb kertoi.

Stubb kertoi keskustelleensa kollegansa kanssa Suomen ja Venäjän suhteista sekä EU:n ja Venäjän suhteista. Hänen mukaansa ulkoministerin vaihto ei vaikuta Venäjä-asioihin.

Kehittyvä Nato

Stubbin mielestä Nato on muuttuva järjestelmä eikä ole enää ainoastaan sotilaallinen yhteisö. Se on ollut mukana useissa kriisinhallintatehtävissä myös siviilipuolella.

Ulkoministeri ei myöskään usko uuteen kylmään sotaan, vaikka esimerkiksi Ukraina liittyisi Natoon.

- Venäjä on suurvalta ja sen sanomisia täytyy tietysti kuunnella, mutta Venäjän on kuunneltava myös muita. Se on diplomatiaa, Stubb muistutti.

EU: sta ei tule liittovaltiota

Puhuttaessa EU:n mahdollisesta muuttumisesta liittovaltioksi Stubb sanoi, että EU on enemmän kuin kansainvälinen järjestö, mutta vähemmän kuin liittovaltio. Lissabonin sopimus tuo ulkoministerin mielestä EU:hun uusia ulkopoliittisia ulottuvuuksia.

Unionin turvatakuista Stubb sanoi, että kaiken kaikkiaan sotilaallisuus on turhan pitkälle viety termi. EU:n järjestelmä ei ole Naton korvike. Nato-maat saavat tarvittaessa apua omiltaan ja EU-maat omiltaan.

Stubb muistutti, että uhkakuvat meillä ja maailmalla ovat muuttuneet paljolti ei-sotilaallisiksi. Hänen mielestään tarvitaan paljon YK:n, EU:n, Naton ja Etyjin kaltaisia kansainvälisiä järjestöjä hoitamaan asioita.

Aktiivista ja kansanomaista ulkopolitiikkaa ajava Stubb toivoo, että olympiasoihdun skandaalimainen matka ei räjähdä silmille. Hänen mielestään ihmisoikeudet täytyy muistaa, mutta urheilu on puolustuskyvytön tällaisissa kysymyksissä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.