Mainos

Stubb ei usko Venäjän suunnitelmalliseen toimintaan

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) ei usko näkemyksiin Venäjän suunnitelmista saada Krimiä laajempia alueita hallintaansa.

Stubb sanoi MTV:n Huomenta Suomessa, ettei näe Venäjän toiminnan Krimillä olevan suunnitelmallista.

– Georgian sodan aikana vuonna 2008 ennakoin, että voimapolitiikka on tehnyt paluun Euroopan rajoilla ja toivoin silloin, että olin väärässä. Valitettavasti näemme jälleen kerran voimapolitiikkaa Euroopan rajoilla, eturistiriitoja, intressejä. Siinä mielessä on ehkä kyse laajemmasta kokonaisuudesta, mutta en näe tässä suunnitelmallista toimintaa.

– Enkä ole ihan välttämättä sitä mieltä, että Venäjä haluaa itse olla siinä tilanteessa, missä se nyt on. Jos joku olisi sanonut ennen Sotshin olympialaisia, että Venäjällä on suunnitelma järjestää kansanäänestys Krimin niemimaalla ja liittää Krim Venäjään, en usko, että sitä teesiä olisin otettu tosissaan.

Naton pääsihteerin Anders Fogh Rasmussenin mukaan sotilasliitto on huolestunut siitä, että Venäjä saattaa laajentaa toimiaan Krimiltä Itä-Ukrainaan. Pääsihteeri katsoo, että kriisi heijastaa Venäjän johdon laajempaa strategiaa, joka tähtää alueen hallintaan.

Ei aihetta pelon lietsontaan

Stubb sanoi, että Suomi seuraa Venäjän ja Krimin tilannetta. Aihetta pelkoon ei ole.

– Suomessa on ihan turha lietsoa pelkotilaa joukkojen liikkeistä tai ilmasotaharjoituksista Suomen rajoilla. Nyt edetään kriisin ratkaisemassa rauhallisesti ja maltillisesti.

Suomella ja Venäjällä hyvät suhteet

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) arvioi Huomenta Suomessa, että kriisi on vaikuttanut Suomen ja Venäjän kahdenvälisiin suhteisiin sekä suhteisiin EU:n kautta.

– Emmehän me voi hyväksyä Ukrainan suvereniteetin tai maantieteellisten rajojen siirtämistä tavalla, jolla se on tehty. Se on kansainvälisen oikeuden ja sääntöjen vastaista. Totta kai siitä on seuraamuksia erilaisten sanktioiden ja pakotteiden kautta.

Stubbin mukaan Venäjä suhtautuu Suomeen kuitenkin erittäin myönteisesti.

– En usko, että tällä saralla on minkäänlaista ongelmaa. En lähtisi vetämään linkkiä Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin, ne ovat mielestäni hyvällä saralla. En tarkoita tätä suomettumismielessä vaan ihan oikeasti meidän kanssakäymisemme on ollut aktiivista. Nyt olemme vähän tiukemmassa vaiheessa. Pystymme avoimesti keskustelemaan näistä asioista.

Stubb matkustaa tänään pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) kanssa EU:n huippukokous. Stubb ennakoi kokoukselta tiukkaa keskustelua siitä, miten Venäjän vastaisissa pakotteissa edetään.

– Itse ennakoin, että matkustuskielloista ja niiden laajentamisesta puhutaan. Toinen puheenaihe on asevientikielto. En usko, että niin sanottuihin perinteisiin talouspakotteisiin mennään tässä vaiheessa. Niiden seurausvaikutukset pitää laskea ennakolta tarkkaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.