Mainos

Stubb: Ei sooloilua Venäjä-suhteissa

Ulkoministeri Aleksander Stubbin mukaan Venäjä on kovaa vauhtia vahvistamassa asemaansa suurvaltana. Stubb vieraili tänään Porissa Suomi Areena- tapahtumassa.

Suomen tulisi ulkoministerin mukaan vastata koveneviin äänenpainoihin ja uudenlaiseen toimintavarmuuteen yksinomaan EU:n kautta. Sooloilun sijaan olisi puhuttava yksinomaan EU:n äänellä ulkoministeri muistutti.

Suomen ja Venäjän naapurisopua koetellaan monesta paikasta - on rekkajonoja, puutullikiistaan, kaasuputkihanketta ja itärajan vahvistuva asearsenaali.

- Minkä takia Suomen pitää hoitaa suhteitaan suoraan Venäjän kanssa? Meitä on vain vähän yli 5 miljoonaa. Emme ole taloudellisesti mielenkiintoinen kohde, mutta kun takana on EU, 483 miljoonaa asukasta ja maailman suurin talousmarkkina, niin kyllä venäläistenkin ääni kellossa muuttuu, Stubb sanoo.

Metsäteollisuus odottaa ratkaisua puutullikiistaan heinäkuun aikana. Ulkoministerin mukaan ratkaisu syntyy ajallaan.

- Tiedämme kaikki, että kyseessä on kahden suuravallan neuvottelut Venäjän ja EU:n välillä. Ennen kuin WTO-jäsenyys on Venäjällä tosiasia, niin tämäkin tulee hoidettua, Stubb sanoo.

Venäläisten kiinnostus maa- ja kiinteistökauppoihin sekä yritysostoihin ovat kuumentaneet paikka paikoin tunteita ainakin Itä-Suomessa. Ulkoministerillä on lääke ongelmaan.

- Lähtisin niin sanotusti vastakauppoihin, eli hakemaan maata toiselta puolelta. Molemminsuuntaista kiinteistökauppaa, antaa palaa vain, Stubb sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.