Mainos

Stubb: Budjettiriihessä uudet luvut Venäjä-pakotteiden seurauksista

Pääministeri Alexander Stubbin mukaan Venäjä-pakotteiden seurauksia arvioidaan uudelleen elokuun lopun budjettiriihessä.

Valtiovarainministeriö ei aio varautua Ukrainan tilanteen ja Venäjä-pakotteiden aiheuttamiin vaikutuksiin ensi vuoden budjettiesityksessä. Stubbin mukaan Antti Rinteen arvio talouskasvuennusteista on tämän hetkisten lukujen valossa erittäin realistinen.

–  On kuitenkin ilman muuta selvää, että jos tilanne tästä heikkenee, me tulemme arvioimaan sen uudestaan. Budjettiriiheen on kolmisen viikkoa aikaa ja siellä tulemme saamaan viimeisimmät luvut mahdollisista seurausvaikutuksista, mitä Ukrainan tilanne meille aiheuttaa. Paikka on erittäin tiukka ja sen takia päätöksetkin tulevat sellaisia olemaan, Stubb toteaa.

Stubb pitäytyy yhä aikaisemmassa arviossaan, jonka mukaan Venäjään kohdistuvat talouspakotteet eivät ole lyhyellä tähtäimellä merkittäviä, mutta epäsuorilla vaikutuksilla voi olla merkitystä Suomen kansantalouteen.

–  Linja on täysin sama. Kuten olen viime kuukausien aikana todennut, Suomen Pankin arvioin mukaan Venäjän talous laskiessa kolme prosenttia, se iskee meidän bruttokansantuotteeseen noin 0,5 prosenttia, Stubb sanoo.

Pakotekeskustelussa kesäkeskustelun makua

Stubb muistuttaa, että kansantalous ja budjetti elävät aina ajassa. Nykyään syklit ovat lisäksi huomattavasti nopeampia kuin koskaan aikaisemmin.

– Mutta kyllä tässä on kolme peruskiveä, joista pidetään kiinni. Ensimmäinen on rakenneuudistukset, toinen on kehysriihi ja kolmas on hallitusohjelma kesältä. Tälle pohjautuu meidän budjettiarvio ja meidän budjettiriihi ja jos on tarvetta sopeuttaa myöhemmin, se pystytään myös tekemään, Stubb muistuttaa.

Venäjä-pakotteisiin liittyvässä keskustelussa on Stubbin mukaan ollut viime aikoina kesäkeskustelun makua.

– Jokainen varmasti ymmärtää, että me olemme tässä tilanteessa koska Venäjä on vallannut suvereenin maan alueen. Olemme puhelindiplomatian kautta olleet yhteydessä sekä venäläisiin Euroopan instituutioihin että kaikkiin pääkaupunkeihin EU:n puolella, että nämä pakotteet iskisivät meihin mahdollisimman vähän, Stubb sanoo.

Stubbin mukaan Venäjän talous ei ole lähtenyt laskemaan pelkästään pakotteiden seurauksena.

– Venäjän taloustilanne oli huono jo viime vuonna, Stubb toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.