Stubb: Aktiivisella mepillä on enemmän valtaa kuin ministereillä

Nyt eurovaaleihin ei mennä pelkillä kuntavaaliteemoilla, kiittelee eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) jopa perussuomalaisia. Hän on pyrkimässä uudelleen europarlamenttiin.

Huomenta Suomessa aamulla vieraillut Stubb tietää, että Euroopan Unionin merkitystä ja eurovaaleja on vaikea myydä suomalaisille. Stubbin mukaan nyt on liikkeellä populisteja, jotka vastustavat kaikkea EU:ssa ja keräävät näin suosiota.

– Kaikki paha on EU:n syytä ja kaikki hyvä minun ansiota, Stubb karrikoi.

– EU:n myymisen suurin vaikeus on siinä, että EU ei vaikuta suoraan lompakkoosi, vaan epäsuorasti.

Stubb kuitenkin kiittelee muun muassa perussuomalaisten esiin nostamia EU:n ongelmia.

– Tämä on tervetulluttta keskustelua. Nyt EU-vaaleihin ei mennä pelkillä kuntateemoilla, Stubb sanoi.

Stubb paljastaa, että Britanniassa EU-kriittisten nostattama maahanmuuttokeskustelu ei kuitenkaan perustu faktoihin.

– EU teetätti laskelmat, jonka mukaan maanhanmuuttajat ovat todellisuudessa nettomaksajia Isolle-Britannialle. Brittihallitus ei halunnut julkaista tätä tutkimusta, jonka mukaan maahanmuutto onkin hyvä asia, Stubb kertoi.

Britanniassa mielipidemittauksissa suosiota kerää itsenäisyyspuolue Ukip, joka haluaa kiristää maahanmuuttosäädöksiä. Myös nykyinen brittihallitus aikoo muun muassa rajata työttömyyskorvauksen kestoksi puoli vuotta muiden EU-maiden kansalaisille puoli vuotta.

Stubbin mukaan europarlamentissä yksittäisellä mepillä voi olla jopa enemmän valtaa kuin eri maiden ministereillä.

– Jos europarlamentaarikko saa ison raportin esimerkiksi palveludirektiivistä tehtäväkseen, hänellä on enemmän valtaa kuin ministereillä. Palveludirektiivi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että suomalainen autovuokraamo saa pystyttää konttorin Espanjaan, Stubb totesi.


Lue myös:

    Uusimmat