Mainos

STTK valmistelee lakkoa

Toimihenkilöiden keskusjärjestö STTK valmistelee lakkoa torjuakseen lakimuutoksen, joka saattaa johtaa tuhansien naisten eläkeiän nostamiseen. Mahdollinen lakko alkaisi aikaisintaan kahden viikon kuluttua.

STTK:n keskuslakkotoimikunta käsitteli asiaa tänään. Jopa kymmeniä tuhansia työntekijöitä koskevan lakon laajuudesta ja ajankohdasta päätetään toimikunnan seuraavassa kokouksessa 24. huhtikuuta.

-Lakkoon osallistuisi ehkä viisi tai kuusi jäsenliittoa, joiden päätöksiä odotellaan. Eläkeikäkysymys koskee mm. teollisuuden, pankkien, vakuutusyhtiöiden, meijerin sekä Alkon työntekijöitä, kertoo yksikönjohtaja Matti Hynynen STTK:sta.

Suurista työnantajista lakosta kärsisivät mm. Enso, Imatran Voima, Neste, Rautaruukki ja Valmet, joiden edustajat ovat välittäneet eriävän mielipiteensä sosiaali- ja terveysministeriölle valmisteilla olevasta lainmuutoksesta.

STTK neuvottelee asiasta mm. työnantajajärjestöjen kanssa. Järjestöjen kesken löydettävällä sopuratkaisulla on arveltu olevan hyvät läpimenomahdollisuudet ministeriössä.

EU vaatii samaa eläkeikää miehille ja naisille

Painostustoimillaan STTK haluaa torjua ministeriössä valmisteltavan lainmuutoksen, joka poistaa miesten ja naisten eri eläkeiät. Lainmuutos perustuu EU-direktiiviin. Kiista koskee työnantajan maksamaa lisäeläkettä, jota voi verrata yksityiseen eläkevakuutukseen. Esimerkiksi pankkialalla on sovittu työnantajan maksavan osan palkasta yksityisenä eläkevakuutuksena, jonka turvin työntekijä voi siirtyä eläkkeelle esimerkiksi 60- tai 62-vuotiaana.

STTK haluaa takeet siitä, että muutos ei toteutuessaan huononna naisten etuja. Järjestö korostaa, että kyseessä ei ole ylimääräisistä vaan jo aiemmin sovituista eduista. Esimerkiksi pankkitoimihenkilöliitossa on laskettu, että uudistus heikentäisi noin 15000 naisen eläke-etuja, mutta säilyttäisi tuhannen miehen edut ennallaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.