STTK: Työllisyys tupon tärkein tavoite

Suomalaiset pitävät tupo-neuvotteluiden tärkeimpänä asiana työllisyyden parantamista. Palkankorotusten tasosta ollaan montaa mieltä. Pienet ja keskisuuret yritykset uskovat työpaikkojen syntyyn.

Kaksi kolmasosaa suomalaisista pitää työllisyyden parantamista todella tärkeänä tavoitteena tuloneuvotteluissa, käy ilmi STTK:n teettämästä kyselystä.

Palkankorotuksia pitää todella tärkeänä joka kolmas. Sopivaa palkankorotusprosenttia arvioitaessa täysin yhteistä säveltä ei ole. Eniten kannatusta sai 2-3 prosentin korotus. Työntekijät ja alemmat toimihenkilöt asettivat tavoitteensa muita korkeammalle. Työntekijöistä 44 ja alemmista toimihenkilöistä 36 prosenttia piti sopivana tasona yli 3:a prosenttia. Yrittäjistä yli puolet katsoi, että korotusten tulisi olla enintään 2 prosenttia.

TNS Gallup teki kyselyä varten tuhat haastattelua elokuun ja syyskuun puolivälin aikana. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

Yritykset uskovat työpaikkojen syntyyn

Pienet ja keskisuuret yritykset uskovat suhdanteiden paranevan, minkä vuoksi myös työpaikkoja syntyy

tasaisesti lähitulevaisuudessa, kertoo Suomen Yrittäjien ja Finnveran tuore barometri.

40 prosenttia yrityksistä uskoo suhdanteiden paranevan, kun vain yksi kymmenestä arvioi niiden heikentyvän. Selvitykseen vastanneita yrityksiä on noin 3 000.

Joka viides yritys aikoo lisätä henkilökuntaansa, ja vain viisi prosenttia aikoo vähentää. Toteutuessaan arvio toisi pk-sektorille 10 000-20 000 uutta työpaikkaa. Hyvistä näkymistä huolimatta Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus vaatii valtiolta lisää veronalennuksia. Järventaus moittii hallitusta veropolitiikan kytkemisestä tuloratkaisun syntymiseen ja sisältöön.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 20.10.2004)

Lue myös:

    Uusimmat