STTK ryhtyy selvittämään ylityörikkomuksia

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ryhtyy työsuojeluviranomaisten kanssa kanssa selvittämään keinoja, joilla laitonta työaikakeinottelua ja ylitöiden teettämistä voidaan vähentää. STTK:ssa vedotaan Tilastokeskuksen tutkimuksiin, joiden mukaan viime vuosina on yhä enemmän tehty erityisesti palkatonta ylityötä.

STTK:n puheenjohtaja Esa Swanljungin mukaan kysymyksessä lienee osittain piittaamattomuus työntekijän suojelusta, hiostaminen sekä selvä työaikalain normien rikkominen. STTK:n omassa tänään julkaistussa kyselyssä 23 prosenttia vastanneista ilmoitti ylitöiden määrän lisääntyneen vuoden aikana. 14 prosenttia ilmoitti tehneensä ylitöitä työnantajan velvoittamana. Lain mukaan ylitöihin suostuminen on vapaaehtoista.

-Työaikalain säännöt ovat yksiselitteiset, kenenkään oikeustaju ei hyväksy ihmisten hyväksikäyttöä tällä tavoin. Työaikakirjanpito on tehtävä oikein ja työnantajan aloitteesta tehtävä ylityö on korvattava laillisesti, Swanljung vaatii.

STTK:n toimihenkilöbarometriin vastasi 1 300 ihmistä. Heistä 25 prosenttia sanoi, ettei tee lainkaan ylitöitä. STTK:n mukaan työpaikoilta tulevat viestit ovat kertoneet liiallisesta työmäärästä ja uupumisesta. STTK:n työaikaseminaarissa Helsingissä tänään puhunut Swanljung oli huolestunut siitä, että palkansaajain työajat ovat eriytyneet viime vuosina pääasiassa markkinoiden ehdoilla.

-Ellei yhteiskunta puutu kehitykseen, yhä suurempi joukko tulee tekemään lyhyttä työaikaa osa-aikatöinä tai pätkätöinä ja toisaalta monet ydintyövoimaan lukeutuvat joutuvat pidentämään omaa työaikaansa. Ilman työelämän laatua parantavia elementtejä tulopolitiikkaa ei Swanljungin mukaan voida perustella palkansaajille, jotka samalla näkevät alansa menestyvän ja edellyttävät siitä riittävää osuutta myös itselleen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat