Mainos

STTK: Pula koulutetusta työvoimasta uhkaa

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää vaatii, että koulutusasiat otettaisiin nykyistä vahvemmin myös tupon osaksi.

Pula koulutetusta työvoimasta ja oikein suunnatuista koulutuspalveluista muodostavat STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään mielestä vakavan uhkan suomalaisten yritysten menestykselle globaaleilla markkinoilla.

- Suomen menestys perustuu osaavaan ja koulutettuun työvoimaan. Jo nyt useilla aloilla on pula ammattitaitoisesta työvoimasta. Jos työelämän ja koulutuksen välistä yhteyttä ei nähdä, suurten ikäluokkien siirtyminen eläkkeelle on elinkeinoelämällemme todellinen aikapommi, Mäenpää varoittaa.

STTK vaatiikin, että koulutusasiat otettaisiin nykyistä vahvemmin myös tupon osaksi. Mäenpään mukaan STTK:n tavoitteena on saada henkilöstökoulutus osaksi työ- ja virkaehtosopimuksia.

Suomen työvoimapulaa ehkäisee osin koko ajan lisääntyvä ulkomainen työvoima. STTK:n puheenjohtajan mielestä muualta tulevien työehdoissa on paljon toivomisen varaa.

- Ulkomaisen vuokratyön kasvu on harmaan talouden ja työehtojen polkumyynnin valvonnan kannalta pulma. Pimeän työvoiman valvonnan tehostamiseksi tarvitaan viranomaisille ja ay-liikkeelle nykyistä tehokkaampia keinoja, Mäenpää toteaa.

STTK ei kannata siirtymäaikojen jatkamista pimeän työvoiman kuriin saamiseksi. Sen sijaan esimerkiksi ennakkoperintärekisteripakko kaikille Suomessa toimiville yrityksille olisi toimiva keino. Myös laki tilaajavastuusta lisäisi STTK:n arvion mukaan valvontaa.

Mäenpää muistuttaa, että ammattiyhdistysliikkeen keskeinen velvollisuus on toimia myös sen puolesta, että ulkomainen työvoima otetaan suomalaisilla työpaikoilla hyvin vastaan.

STTK:n puheenjohtaja ja jäsenliittojen puheenjohtajat pitivät tänään tiedotustilaisuuden Turussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.