Mainos

Stressiproteiini säätelee siittiöiden laatua

Suomalaistutkijat ovat havainneet, että aiemmin lähinnä stressinsietoon yhdistetty proteiini säätelee myös miehisiin ominaisuuksiin liittyvää Y-kromosomia sekä siittiöiden laatua.

- Pienetkin poikkeamat Y-kromosomin perintöaineksessa voivat aiheuttaa siittiöiden laadun ja määrän alenemista. Pahimmillaan nämä voivat johtaa jopa hedelmättömyyteen, sanoo akatemiaprofessori Lea Sistonen.

Osa Y-kromosomin geeneistä esiintyy kymmeninä kopioina, jotta lajin säilymisen kannalta tärkeät geenit säilyisivät. Tähän asti näiden geenien säätelymekanismi on Sistosen mukaan ollut kuitenkin täysin pimennossa.

Sistosen laboratoriossa Åbo Akademissa työskentelevät tutkijat Malin Åkerfelt ja Eva Henriksson havaitsivat yllättäen, että hiirien Y-kromosomissa lukuisina kopioina esiintyviä geenejä säätelee proteiini HSF2.

- Tämä aiemmin stressinsietoon yhdistetty proteiini vaikuttaa siihen, miten perintöaines pakkautuu siittiöihin sekä myös siittiöiden ulkomuotoon. Jos pakkaus epäonnistuu, tuloksena voi olla siittiöitä, jotka eivät kykene kunnolla uimaan saati hedelmöittämään munasolua, sanoo Sistonen.

Siittiölle tyypillinen pakkausmenetelmä suojaa myös perintöainesta siittiön sukkuloidessa kohti munasolua varmistaen, että isän perintöaines siirtyy vaurioitumattomana seuraavalle sukupolvelle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.