Mainos

Työterveyslääkäri kertoo: Näin kovaa on eduskunnan työnteko

Sydänvaivoja, veritulppa, suuria henkisiä paineita, kännykällä kasvatettuja lapsia, kokouksia, istumista ja jatkuvaa tavoitettavissa olemista. Kansanedustajien ja ministereiden arki näyttää usein tuolta.

Eduskunnan vastaava työterveyslääkäri Anita Pienimäki kertoo MTV Uutisille, että Arkadianmäellä työskentelevien kalenteri on usein niin tiivis ja työ sen luonteista, että esimerkiksi sairauslomia ei voi pitää suositellusti.

Pienimäen mukaan eduskunnan työterveyshuollossa näkyvät pitkälle samat ongelmat, mitä muidenkin työpaikkojen terveysasemilla.

– On nähtävissä klassisista päänsärkyä, niska- ja hartiavaivoja, selkäongelmia. Henkisellä puolella kuormitus näkyy esimerkiksi uniongelmia. Flunssat kiertävät kovasti. Se on tavallista silloin, kun stressi on kovimmillaan.

Erona moneen muuhun ammattiin lääkäri listaa erittäin suuret henkiset paineet. Varsinkin tiukkoina aikoina. Pienimäen mukaan työterveysasemalla joutuu kerta toisensa jälkeen hämmästymään sitä, miten kova paineensietokyky keskeisillä paikoilla olevilla ministereillä ja kansanedustajilla on.

– Heillä on kyllä omat tukijoukkonsa, mutta työn ollessa nykytermeillä 24/7, sitä miettii ihmisten jaksamista. Me maallikot emme varmasti monestikaan voi ymmärtää sitä vastuuta, mikä näihin tehtäviin liittyy, Pienimäki kertoo.

Pääministerin paikasta luopuva Jyrki Katainen kertoi MTV:n Huomenta Suomessa omasta aikataulustaan.

– Huoli omasta terveydestäni on sellainen, että se pistää toimimaan. Urheilen jonkin verran. Työrytmi on kiivas varsinkin taloudellisesti vakavina aikoina, sekä aikoina, jolloin EU:ssa menevät yöt ja päivät.

– Lomat kannattaa aina pitää ja viikonloppuja tulee rauhoittaa.

Sairausloma on monen kansanedustajan tai ministerin kannalta harmaata aluetta. Pienimäen mukaan sairauslomia joudutaan valitettavan usein sovittelemaan

– Monta kertaa, kun näkee että loman tarve on selvä, vastuullisessa asemassa oleva joutuu kieltäytymään siitä, ja yrittää edes vähentää hieman töitään. Tehtävät tulee hoitaa, mutta yksi asia on myös se, että median paine on tavattoman suuri heitä kohtaan. Toivoisi sitä että, kun on tiukkoja paikkoja, niin ihmisen pitäisi saada toipua rauhassa, eduskunnan työterveyslääkäri summaa.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.