Mainos

Stora Enson tulos yli kaksinkertaistui

Metsäyhtiö Stora Enson liikevaihto nousi viime vuonna 1,4 miljardilla eurolla 14,6 miljardiin euroon.

Storan Enson toimitusjohtaja Jukka Härmälä asteli tänään viimeistä kertaa esittelemään yhtiönsä tilinpäätöstä. Metsäjätin luvut petraantuivat viime vuonna rutkasti, mutta kannattavuussavottaa jää myös uudelle toimitusjohtajalle Jouko Karviselle. Hän ottaa vetovastuun yhtiöstä maaliskuun lopussa yhtiökokouksen jälkeen.

- On mukava nähdä, että numerot ovat ruvenneet parantumaan, mutta erittäin epämiellyttävää, etteivät ne ole paremmat, Härmälä totesi tuloslukuja esitellessään.

Metsäjätti petrasi viime vuonna selvästi tulostaan. Tulos ennen veroja kohosi viime vuonna yli 600 miljoonaan euroon. Yhtiön liikevoitto ilman kertaeriä kasvoi puolestaan vajaaseen 760 miljoonaan euroon toissa vuoden 400 miljoonasta eurosta. Toissa vuonna tuloskuntoa söi muun muassa metsäteollisuuden työtaistelu Suomessa.

- Suhdannekierron osalta me varmaan olemme siellä jossain huipun lähettyvillä. Se on kaikkein huolestuttavinta, että vaikka viime vuodelta on hyvä parannus takana, niin siitä huolimatta me olemme kaukana tavoitteista. Tämä yhdistelmä ei ole hyvä, Härmälä linjasi.

Sijoitetun pääoman tuotto parani viime vuonna 6,6 prosenttiin, mutta on yhä selvästi yhtiön tavoitteiden alapuolella. Yhtiön liikevaihtokin nousi 1,4 miljardilla 14,6 miljardiin euroon. Yhtiö aikoo viedä kannattavuuden parantamisohjelmansa loppuun aiemmin ilmoitetulla tavalla.

- Tässä pitää tehdä muuta kuin odottaa suhdanteen parantumista. Muita tekoja tarvitaan riippumatta näistä ohjelmista, joita me olemme jo tehneet, totesi yhtiön talousjohtaja Hannu Ryöppönen.

Puun vientitullit riski

Mahdollinen riski suomalaiselle metsäteollisuudelle ovat Venäjän väläyttelemät puun vientitullit, jotka voisivat tyrehdyttää puun tuontivirtoja. Suomessa koko metsäteollisuuden kapasiteetista parikymmentä prosenttia lepää venäläisen tuontipuun varassa.

Härmälän mukaan asia on otettava tosissaan ja katsottava mitä tapahtuu. Hänen mukaansa Storan Ensolla on olemassa suunnitelmat erilaisille skenaarioille. Hän ei kuitenkaan usko siihen, että puun tuonti voisi kokonaan tyrehtyä.

- Jos siinä tulee merkittävämpi muutos kaupankäyntiin, se ei ole pelkästään Suomen ongelma. Ei Suomi ole erillinen saareke, vaan kyllä sillä on vaikutukset hyvin laajalti Itämeren ympäristöön, Härmälä totesi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.