Mainos

Stora Enson tulos vahvistui roimasti

Toimitusjohtaja Jouko Karvinen on saneerannut Stora Ensoa kovalla kädellä, ja tulokset alkavat näkyä. Talouden elpymisen myötä Stora Enso otti viime vuonna selvän tulosloikan. Kertaerien kaunistamana tulos ennen veroja kohosi 926 miljoonaan euroon.

Mitenkään auvoista meno ei vielä ole. Karvinen muistutti yhtiön tulosjulkistuksen yhteydessä, että useissa paperilaaduissa kysyntä on edelleen heikompaa kuin ennen taantumaa.

Stora Enso tahkosi viime vuonna rahaa erityisesti kuluttajapakkauskartongeilla ja hienopapereilla, sen sijaan sanomalehtipaperin tekeminen kynsi tappiolla. Sellu on ollut viime ajat hinnoissaan, ja metsäyhtiöiden tuloslukujen vertailu on heitellyt sen mukaan, miten sellu on ollut tulosriveille kirjattuna. Stora Enson talousjohtaja Markus Rauramo vakuutti yhtiön tehneen paperinteolla ihan oikeasti rahaa.

"Vahingonkorvausvaatimukselle ei perustetta"

Stora Enson näkymät ovat edelleen kirkastumaan päin. Kysyntä virkistyy entistä selvemmin, ja paperien hinnatkin ovat useissa paperilaaduissa nousemaan päin.

Karvinen ei olisi kuitenkaan Karvinen, jos petrattavaa ei löytyisi. Inflaatio nostaa päätään, ja yhtiö arvioikin tämän vuoden kustannusinflaatioksi kolme prosenttia. Karvisen mukaan muuttuvien kustannusten nousuun kiinnitetään tänä vuonna erityishuomiota. Tiukkaa kulukuria on siis Stora Ensossa edelleen luvassa.

Vaikka näkymät kirkastuvat, menneiden vuosien koiruudet kummittelivat edelleen Stora Enson tulosjulkistustilaisuudessa. Metsähallitus ilmoitti viime kuussa aikovansa hakea kolmelta metsäyhtiöltä korvauksia puukartellista. Metsähallituksen mukaan kartelli aiheutti sille merkittävää taloudellista vahinkoa. Karvinen torjui tänään selväsanaisesti tällaiset vaatimukset.

- Meidän näkemyksemme on se, että vahingonkorvausvaatimukselle ei ole mitään perustetta, Karvinen sanoi.

Markkinaoikeus tuomitsi reilu vuosi sitten Stora Enson ja Metsäliiton sakkoihin raakapuukartellista. Kiellettyyn hinnoista sopimiseen osallistui myös kolmas metsäjätti UPM, mutta se vapautui sakoista, koska ilmoitti itse kartellista Kilpailuvirastolle. Kiellettyä hintayhteistyötä tehtiin vuosina 1997-2004.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.