Mainos

Stora Enson toimet kuohuttivat keskustan puoluehallitusta

Puoluehallitus keskusteli Summan ja Kemijärven tehtaiden kohtalosta kaksi ja puoli tuntia, ja puheenvuoroissa valtion omistajapolitiikkaa kritisoitiin rajusti.

Stora Enson tehtaiden lakkautuspäätökset kuohuttivat tänään keskustan puoluehallitusta. Puhetta aiheesta riitti kahdeksi ja puoleksi tunniksi, ja keskustelua kuvattiin kiihkeäksi.

Niinpä puoluehallitus ei ehtinyt ottaa kantaa asialistalla olleeseen jäsenäänestyksen mahdollisuuteen puoluejohdon valinnoissa. Keskustassa myötätuulessa olevan jäsenäänestysasian käsittely siirtyi siten seuraavaan kokoukseen helmikuun lopulle.

Vaikka Stora Enso ja omistajapolitiikka puhuttivat pitkään, uusia linjauksia ei kokousta johtaneen pääministeri Matti Vanhasen mukaan tehty. Puoluehallitus vain vahvisti puoluevaltuuston aiemmin ottaman kannan.

- Lapin puuta pitää käyttää, ja näissä oloissa sitten pitää luoda uusia teollisia työpaikkoja. Ja Stora Ensolla on myös vastuu näiden synnyttämisessä. Tässä suhteessa hallituksen toiminta sai tuen, Vanhanen sanoi kokouksesta poistuessaan.

Vanhasen mukaan yhtiön toimintaa kohtaan tuli kovaa kritiikkiä, mutta omistajaohjausta ei kuitenkaan arvosteltu. Myös puoluesihteeri Jarmo Korhosen mukaan arvostelu Stora Enson toimia kohtaan oli ankaraa.

Hallitusta patistettiin puolestaan huolehtimaan siitä, että kaikki työpaikkansa menettäneet saavat uutta työtä.

Korhosen mukaan myös Stora Enson johdon vaihtamisen mahdollisuus puhutti kokouksessa. Se on hänen mukaansa kuitenkin luonnollisesti yhtiön ja yhtiökokouksen asia. Keskusta ei ketään erota, hän korosti.

Selvyys opposition linjaan

Vanhanen sanoi pitävänsä hyvänä asiana, että aiheesta tehdään välikysymys, ja toivottavasti heti eduskunnan istuntokauden alkajaisiksi. Yleensä välikysymyksellä selvitellään hallituksen linjaa, mutta pääministeri oli kääntänyt asian toisin päin.

Vanhasen mielestä välikysymys pitää tehdä, koska oppositio on puhunut asiassa erittäin paljon ja hyvin löysästi.

- Haluan, että käydään ilmaa puhdistava keskustelu jo heti alussa. Ja haluan, että myös ne, jotka välikysymyksen tekevät, panevat siinä paperille myös oman linjansa.

Kun tämä linja on vedetty, sitä voi Vanhasen mukaan sitten verrata myös siihen, mitä nämä puolueet ovat hallitusvastuussa itse tehneet.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.