Mainos

Oikaisu: Laimeaa mustalipeää vuosi mereen Stora Enson tehtaalla

MTV Uutiset kertoi keskiviikon ja torstain välisenä yönä kemikaalivuodosta, joka havaittiin Kotkassa Stora Enson Sunilan-sellutehtaalla.

Uutisessa puhuttiin 30 000 litrasta laimennettua mustalipeää, joka pääsi ajatumaan mereen huoltotöiden yhteydessä pesuveden mukana. Kyse oli kuitenkin 30 000 litrasta pesuvettä,  joka sisälsi laihaa mustalipeää 0,26 prosenttia. Määrä on Stora Enson mukaan noin tuhannesosa tehtaan vuorokausittaisesta päästörajasta, eikä ole määriteltävissä vaaralliseksi päästöksi.

Onnettomuus sattui, koska pesuvettä siirtävä pumppu oli kytketty pois päältä seisokin ajaksi. Tehtaalla tehdään huoltotöitä 3.–12. kesäkuuta, jonka ajaksi tehtaan toiminnot on ajettu alas.

Mustalipeä on jätelientä, joka syntyy sivutuotteena sellunkeitossa käytettävästä sulfaattimenetelmästä. Sulfaattimenetelmässä käytetty keittoneste sekä puusta liuennut ligniini ja muu orgaaninen aine kerätään mustalipeänä, joka väkevöidään mustalipeähaihduttimissa korkeaan kuiva-ainepitoisuuteen ja poltetaan soodakattilassa. Soodakattilassa mustalipeän orgaaninen aine muuttuu pääosin lämpö- ja sähköenergiaksi.

Kymenlaakson pelastuslaitokselta tehtaalle hälytettiin 8 yksikköä. Lisäksi tehdaspalokunnan käytettävissä oli neljä pelastusyksikköä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.