Mainos

Stora Enson maajohtaja: Pahoittelen suorapuheisuuttani

Stora Enson maajohtaja pahoittelee suorapuheisuuttaan, mutta pysyy yhä vakaasti kommenttiensa takana. 

Yhtiön osittain omistama pakistanilaisyhtiö ostaa lasten keräämää jätepaperia. Nuorimmat kaatopaikalla työskentelevät lapset ovat neljävuotiaita. Palkkaa he saavat muutamia senttejä tunnissa.

Eilen MTV:n Seitsemän Uutisissa maajohtaja Lauri Peltola sanoi, että Pakistanissa työskentelevät lapset saattavat pahimmillaan joutua ojasta allikkoon – jopa prostituution pariin – mikäli eivät saa tehdä töitä tehtailla.

– Pyydän anteeksi kaikilta, jos suorapuheisuuteni loukkaa jotakuta. Mutta kun kysyn asiaa omilta ihmisiltämme Pakistanissa, ei tämä loukkaa heitä. He sanovat, etteivät puhu tästä yhteiskunnassaan ääneen, mutta tietävät problematiikan. Olen pahoillani suorapuheisuudestani, muttei ongelmia saada korjattua piilottelemalla tai puhumalla ammattijargonia tai munkkilatinaa, Peltola sanoo.

Peltolan eilistä kommenttia on sanottu varomattomaksi ja huonosti valituksi. Hän on itse saanut sekä kiitoksia että kritiikkiä siitä, kun puhuu näin ikävistä asioista ääneen.

– Ihmisten pitäisi ymmärtää se, että jos yhtiö on mennyt esimerkiksi Pakistaniin, ei se voi lähteä sieltä noin vain pois. Minultakin on kysytty, että miksette lähde pois tai vaihda paperintoimittajaa. Se ei mene niin. Jos lähdetään pois tai komennetaan lapset pois töistä, niin pahin vaihtoehto on todella ikävä.

Peltolan mukaan yritysten tulee pureutua niihin syihin, miksi lapset joutuvat olla töissä. Hänen mukaansa lapsityövoiman käyttö on Pakistanissa suuri yhteiskunnallinen kysymys.

– Tietenkin parempi olisi, jos perhe saisi jotakin muuta kautta elannon ja lapsi pääsisi kouluun. Tämä on suuri ongelma maassa, jossa kolme miljoonaa lasta tekee työtä.

Peltolan mukaan helppoa ratkaisua lapsityövoiman kitkemiseksi ei ole.

– Suomesta tai Ruotsista on helppoa tarjota valmiita ratkaisuita. Kun me puhumme pakistanilaisten kanssa, ymmärrämme, että sellaisia ei ole - että maksettaisiin summia sinne tai tänne. Jos olisi, ne ratkaisut olisi jo keksitty.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.